За свободата на библиотеките в България и просветителската кауза на един младеж мюсюлманин от Варна 

Сали Светославов

 

„Без книга светът е нощ, а умът – жалък. Без книга народите са стада без мисъл."

Виктор Юго

Като представители на една сравнително малка мюсюлманска общност в България само може да се гордеем, когато някоя значима общественополезна инициатива се роди вътре в общността ни. Особено ако в основата ѝ стоят млади дейни хора. Точно такава, предизвикваща гордост и възхищение, е каузата на Сали Светославов – 22-годишен мюсюлманин от Варна.

Сали - „повелителят“ на книгите

Сали е роден през 1997 година и това лято завърши третата година от обучението си като студент в специалността „Защита на националната сигурност“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ). За разлика от много свои връстници, за крехката си възраст Сали е много активен в различни сфери – занимава се със социални дейности, а в периода 2017-2019 година е заместник-председател на Студентския съвет към ВСУ. Младежът завършва своя мандат в Студентски съвет с една значима инициатива, която придобива все по-голяма популярност – „Свободни библиотеки - Къщички за книги“.

Но кое насочва Сали към този проект и как се стига до там, че съвсем заслужено младежът да може да бъде наречен „повелителят“ на книгите?

През лятото на 2018 година Сали случайно попада на къщичка за книги във варненския квартал Аспарухово, сложена по инициатива на местното читалище. Виждайки че къщичката е занемарена – самата тя в лош и окаян вид, а и с малко на брой книги в нея, Сали решава да започне кампания за набиране на книги. Благодарение на инициативата му всяка седмица къщичката за книги била зареждана с по 10 книги.

„Видях какъв е ефектът – възрастното поколение има интерес към книгите, взема ги, но не ги връща, а поколението на младите няма никакъв интерес. Така осъзнах, че всъщност при тези свободни библиотеки нуждата не е от книги, а е необходимо къщичките да бъдат на безопасно място. Реших, че е необходимо да се подеме кампания, която да превъзпита подрастващите, така че те да заживеят с любов към книгите и четенето. Осъзнах, че за да се съхранят тези свободни библиотеки и за да просъществуват, мястото им е в училищата.“ – разказва за Grandmufti.bg Сали Светославов.

Идеята в зародиш

Така се ражда идеята за проекта „Свободни библиотеки – Къщички за книги“, който се реализира със съдействието и финансовата подкрепа на Варненския свободен университет и Студентския съвет към него.

„Поставянето на къщички за книги не е нова идея, с проекта си не откриваме „топлата вода“, но никога досега не е обръщано толкова голямо внимание на възпитателния ефект на тези къщички.“ – казва студентът.

В рамките на проекта вече има поставени общо 10 къщички за книги – осем във Варна, една в Добрич и една в Търговище. По думите на самия Сали Светославов, всичките т.н. „свободни библиотеки“ са поставени в училища. Изключение прави единствено едната от къщичките във Варна, която е разположена на територията на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в града.

„За мен тези къщички – библиотеки са символ на свобода, споделяне и отговорност. И отговорността е на преден план, тя не е по рождение, а се възпитава у хората. И именно това се опитваме да правим в рамките на проекта – да възпитаваме отговорност към книгите у младото поколение. Надявам се, че този проект ще спомогне за това да осъзнаем, че всъщност имаме и отговорности, а не само свободи.“ – допълва още Сали.

Варненският младеж се надява още проектът да продължи да се развива, като разчита основно на подкрепата на студентските съвети към университетите, на неправителствени организации, на Община Варна. Идеята на Сали е да бъдат поставени къщички за книги в още няколко училища, след което постепенно да се започне „изнасянето“ на свободните библиотеки и в парковете.

Проектът, насочен към мюсюлманската общност у нас

Обвързвайки темата за проекта на Сали с исляма и с мюсюлманската общност в България, младежът с болка споделя, че според него при мюсюлманите в страната ни дори не може да се говори за четящо и нечетящо поколение. Тъй като по наблюдението му и възрастните, и младите в мюсюлманската общност не четат достатъчно. Въпреки че, както самият Сали цитира, първото знамение от Корана, е именно „Чети!“

На въпроса дали проектът му може да бъде насочен по-специално към  мюсюлманската общност у нас, той казва, че е готов да работи в тази насока.

„Къщички за книги може да бъдат поставяни и в дворовете на джамиите. Хората може да четат, но няма какво да ги насърчи. А смятам, че тези къщички за книги може да имат точно такъв ефект - да насърчават.“ – казва Сали пред Grandmufti.bg.

В интервюто младежът изрази готовността си за сътрудничество с районните мюфтийства и с Главно мюфтийство, стига да бъде проявен интерес към идеята му.

„Джамиите са място, където може да се развива всякаква дейност – религиозна, научна, културна, социална. И не трябва да ограничаваме тези места единствено до религиозната дейност.“ – заявява с увереност 22-годишният мюсюлманин от Варна. Според него обаче за тази цел е много важна финансовата помощ от страна на религиозните институции и организации в страната.

„Ако намерим финансова, а и друга подкрепа, бихме могли да насочим проекта и към села и населени места, където няма библиотеки и читалища.“ – споделя още младежът.

Признания на национално и международно ниво

Проектът на Сали Светославов „Свободни библиотеки - Къщички за книги“ вече двукратно получи обществено признание. Тази година инициативата беше отличена в конкурс на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС).  Тя получи наградата „Носители на просвета“ в категория  „Те – носителите на просвета 2019“.

Освен с една национална награда проектът на Сали Светославов от Варна беше отличен и с едно международно признание. Каузата „Свободни библиотеки - Къщички за книги“ бе отличена със сребърния приз в XIV-то издание на Херценовския студентски форум „Моята инициатива в образованието“ в Руския държавен педагогически университет "А. И. Херцен“ в Санкт Петербург.

Надяваме се, че с времето броят на съвременните млади просветители като Сали Светославов от Варна само ще се увеличава. Каузи като неговата несъмнено биха довели само до нарастване броя на просветените, което е от изключително значение, за да може – както е казал и френският писател Юго – да излезем от света на тъмнината.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Личен архив на Сали Светославов


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.