Глоба и затвор за оскърбление на възрастен в ОАЕ

Федералният национален съвет на ОАЕ одобри проект за закон за защита на възрастните хора – емиратци на възраст над 60 години. Документът предписва създаване на специални екипи от квалифиирани специалисти, които ще следят за спазването правата на възрастните.

 

Отбелязва се, че в момента в ОАЕ живеят повече от 25 000 граждани на възраст над 60 години. Новият закон ще гарантира спазването на техните права и също така ще им осигури равен достъп в сферата на социалните услуги. 

 

Както съобщава Arabian Business, в документа са предвидени наказания за нарушаване на правата на възрастните хора с неподходящо отношение към тях. Така социални работници, които с невнимателното си отношение допускат травмиране на възрастния човек или злоупотребяват със служебното си положение, ще бъдат глобявани със сума от 10 до 50 000 дирхама и/или осъждани на лишаване от свобода. 

 

Всяко насилие по отношение на безпомощен възрастен човек също ще бъде преследвано от закона – нарушителя го очакват аналогични глоби и до две години лишаване от свобода. В случай че параграфите на закона са нарушени от организация за грижи за възрастните, глобата нараства до 1 млн. дирхама.

 

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.