Пет мотивационни пункта“ – трета дискусионна среща между трите духовни училища в България

 

„Пет мотивационни пункта“ – на тази тема се проведе третата дискусионна среща между духовните училища в страната ни. Тя се състоя в Духовно училищеМирза Саид Паша” в град Русе на 09.02.2019година.В нея участваха ученици от трите духовни училища – ДУ – Момчилград,ДУ „Нювваб” в град Шумен и ДУ „Мирза Саид Паша” - Русе.

По време на дискусията с модератор заместник главния мюфтия  Бирали Бирали бяха обсъждани петте пункта за мотивация.Това са семейство, училище, джамия, среда на живот и уникална личностна мотивация. Тези пет фактора са на-важните в битието на мюсюлманската младеж. Защото първият фактор -семейство, е много важен фактор за мотивацията на детето в едно семейство. Той разглежда това как родителите да са и приятели на децата си, как не е редно да ги карат да вършат неща, от които те са били лишени в миналото или такива, които самите те не са успели да постигнат в живота си.

Точно това се свързва и с училището – изборът да е на детето, не родителят да преценява место него. Или дори да прецени, то да е според интереса на детето си. Това, което свързва гореизброените фактори, е  джамията.Там човек може да е в сигурни ръце, защото може да се усамоти и знае, че има Някой, който го познава по-добре и от него самия. И най-важното в това е благодарността на Всевишния Аллах за онова,  което, каквото, където и когато ние дал.Без съмнение, всяко нещо е за хайр. Но дали средата, в която живеем,но отвежда към хайр или до  демотивацияДали тя е пречка или стимул за изтласкването ни по-нагоре?

Всички тези четири пункта ни довеждат до последния - уникалната личностна мотивация на човека.

В рамките на дискусията модераторът Бирали Бирали даде възможност на участниците да представят визуално, като нарисуват тези пет пункта, тъй като повече от естествено е не всеки човек да може да се изразява чрез слово.

След края на дискусионната срещаучениците посетиха Районно мюфтийство – Русе,а домакините им бяха организирали обяд извън града и разходка край Дунава.

От името на целия дискусионен клуб изразявам благодарностите ни къмдиректора на ДУ ,,Мирза Саид Паша” и районния мюфтия на град Русе Юджел Хюсню.Също така отправяме специални благодарности и къмОтдел ,,Образование” и Отдел ,,Медии и култура” на Главно мюфтиство в Република България за организираната трета дискусионна среща.

 

Автор: Йонуз Ерол Йонуз, ученик в Духовно училище „Нювваб“ - Шумен

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.