Египетският президент откри най-голямата катедрала за Близкия Изток и мега джамия в новата столица на Египет

Снимки от Кайро: AmrNabil/ AP

Държавният глава на Египет Абдел Фатах Ас-Сиси в неделя, 6 януари 2019 година, откри официално най-голямата катедрала в Египет и в целия Близък Изток, както и огромна нова джамия.

И двата храма се намират в новата административна столица на Египет, намираща се на 45 километра източно от Кайро, предава Reuters.

Сред официалните гости на церемониите по откриването на двата храма бяха палестинският президент Махмуд Абас, генералният секретар на Арабската Лига Ахмед Абдул Гейт, както и главата на Коптската църквa в Египет, където християните копти са 10% от общото население на страната - Тавадрос II.

В свое обръщение по повод откриването на храмовете египетският президент Ас-Сиси, който е мюсюлманин, подчерта че мюсюлманите и християните в Египет ще станат единни. Той подчерта още, че откриването на най-голямата катедрала е важен момент в египетската история, а посланието към целия свят е, че Египет е земя за всички.

Новооткритата катедрала в Египет вече е най-големият християнски храм на територията на целия Близък Изток. Тя е с капацитет 8000 души. За мега джамията, която беше открита от президента в египетската административна столица в същия ден, пък се твърди, че е третият по големина мюсюлмански храм в Близкия Изток. Двете сгради бяха изградени за около 18 месеца, пише още Reuters. 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.