„Ройтерс“ с награда „Пулицър“ за отразяване на бежанската криза с мюсюлманите рохинги

 

Майка държи 40-дневното си бебе, починало при преобръщането на лодка с бежанци, плаваща от Мианмар към бреговете на Бангладеш

         Агенция „Ройтерс“ е сред тазгодишните носители на престижната награда „Пулицър“. Победителите за 2018 година бяха оповестени в понеделник, 16 април, на официална церемония, състояла се в Училището по журналистика към Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ.

         Наградите на „Ройтерс“ дори са две, като едната е в категорията „Международна журналистика“. Втората награда на агенцията е за фотожурналистика – за кадри, разкриващи бежанската криза с прогонените стотици хиляди мианмарски мюсюлмани рохинги, избягали в Бангладеш.

         „Необикновените фотографии на масовите гонения на рохингите към Бангладеш демонстрират не само „човешката“ цена на конфликта, но също и съществената роля, която играе фотожурналистиката за разкриването й.“ – каза Щефан Адлер, главен редактор на „Ройтерс“, за сайта на агенцията.

         Престижните американски награди „Пулицър“ се присъждат всяка година, като носят началото си от далечната 1917-та. Връчват се в различни категории за журналистика, литература и музика.

         За пръв път в историята си „Ройтерс“ през 2018 година печели две награди „Пулицър“ едновременно. Кои са кадрите, които донесоха престижната награда на екипа фотографи на агенция „Ройтерс“, може да разгледате ТУК.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: REUTERS/ Mohammad Ponir Hossain

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.