Богатствата в ръцете ни са на Аллах

Голям процент от прегрешенията на хората са свързани с изкарване и припечелване на пари и начина, по който те ги харчат. Така че човекът преди да предприеме някакво действие, трябва да има правилна представа за нещата, които предприема. Преди да плати, преди да даде, преди да вземе трябва да има правилно разбиране и убеждение за богатството и всичко свързано с него. Човекът трябва да знае правата и задълженията си, кой е истинския притежател… Затова да обърнем внимание на тази тема! Тя винаги е била актуална.
Човекът може да припечели пари с честен труд и с пот на челото си, но не трябва да повтаря грешката, която е направил Карун. За това Аллах Теаля ни показва неговото убеждение и разбиране за богатството, казвайки: „Рече: “Всичко това ми бе дадено само заради моето знание.” (ел-Касас, 28: 78) Тоест лично е постигнал богатствата си, с труд и пот, със способности, качество и опит, които имал, и че тези богатства ги спечелил със знание, че той е притежателят на тези богатства и че е свободен да се разполага с тях. Така мислел и разсъждавал Карун. Но Аллах Теаля не желае да повтаряме тези грешки.
Именно затова неговият народ му отвърнал: „…И стреми се към отвъдния дом, и не забравяй своя дял от земния живот…” (ел-Касас, 28: 77)
След като Карун продължил да упорства твърдо в убеждението и разбирането си за богатствата си, Аллах Теаля повелил на земята да погълне него и дома му.
Така че, и днес, когато един човек си мисли, че богатството, което е в ръцете му, е негово, и го харчи и пилее, както си иска, такъв човек е в разточителство и прахосничество, харчи го в „харам”. Аллах Теаля потвърждава на много места в Коран-и Керим, че богатството е собственост на Аллах. Пример за това са словата Му: „И им дайте от имота на Аллах, който Той ви е дал!” (ен-Нур, 24: 33)
Богатствата, които са в ръцете на хората, са богатства на Аллах Аззе ве Джелле. То принадлежи изцяло на Аллах Теаля.
Аллах Теаля повери богатствата на хората, за да види какво ще направят с тях. Той ги направи наследници на тях, но те не ги владеят като пълноправни собственици, а притежават правото на ползване върху тях.
Колко огромна е разликата между онзи, които притежава правото на собственост върху нещо и онзи, който притежава правото на ползване! Аллах Теаля казва: „Вярвайте в Аллах и в Неговия Пратеник, и раздавайте от онова, на което ви стори Той наследници!” (ел-Хадид, 57: 7)
В айета Аллах Теаля подчертава, че богатството Му принадлежи, а в друг айет отбелязва, че го е сторил наследство в нашите ръце. Значи имотите са богатства на Аллах Теаля, а ние не притежаваме нищо от тях, освен само правото на ползване върху тях.
Човекът не притежава нищо, освен действие, което ще зарадва Аллах Аззе ве Джелле и ще му въздаде дженнетско щастие, а онзи, който Аллах не е доволен от него ще му въздаде огнено мъчение.
Относно тефсира на цитирания айет имам Земахшери казва: „Богатствата, които са във вашите ръце, са богатства на Аллах. Той ви финансира, чрез тези богатства ви дава възможност да се възползвате от правото да се наслаждавате на тях. И ги стори наследници да действат по тяхно усмотрение с тях. Той ви стори наследници на земята да се насладите на тези богатства”


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.