Главният мюфтия в „Панорама”:Радикалният ислям няма шанс в България

„Радикалният ислям няма шанс в България, защото всички сме свидетели, че има мюсюлмански колеги, духовници, които са завършили религиозното си образованието извън страната и тук те не се възприеха, каза главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи в предаването „Панорама” на Българската национална телевизия с водещ Бойко Василев.

В никакъв случай не вземаме страна в междуособиците в ДПС. Досега ни обвиняваха, че сме с ДПС, сега ни обвиняват, че не сме. “Ние стоим на равно разстояние от всички политици, ние не сме политическа организация, за нас всички са български политици и когато искаме да имаме някакви отношения, за нас са важни отношенията с държавата, а не с дадена политическа партия”, заяви в студиото на “Панорама” главният мюфтия.

Според него най-важният и положителен резултат от проведената Национална мюсюлманска конференция е, че “мюсюлманското вероизповедание имаше възможността да завърши своя мандат успешно”. Това доведе до стабилност в мюсюлманското вероизповедание – нещо, от което имат нужда не само мюсюлманите, но и цялата държава на фона на това, което се случва в световен мащаб, и на фона на вълната от бежанци, заяви главният мюфтия.

За него няма нищо нередно половината от парите за мюсюлманското вероизповедание да идват от Турция и турски граждани да проповядват и обучават българските мюсюлмани. Една от причините за това са нерешените от държавата проблеми на мюсюлманското вероизповедание, което налага да се търси финансова или морална подкрепа извън България – логично от Турция. “Разбирането за ислямската религия е, бих го нарекъл, умерено разбиране, което е в Турция и съответства на разбирането за исляма, на това, което е в “България”, обясни Мустафа Хаджи и добави, че “всичко, което влиза в касата на вероизповеданието” държавата го контролира и проверява.

Цялото интервю може да видите тук: http://bnt.bg/part-of-show/islyam-i-obshtestvo-glavniyat-myuftiya-mustafa-hadzhi

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.