Главния мюфтия уважи „Мевлид на толерантността” в Пловдив

 „За нас мевлида е повод, който събира хората, това е традиция, която има за цел да покаже уважението на хората един към друг. Който е далеч от погледа е далеч от сърцето и за това ние искаме максимално често да се виждаме и да бъдем заедно”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в Пловдив.

Религиозния лидер уважи „Мевлид на толерантността” организиран от Районно мюфтийство – Пловдив по повод втората годишнина от нападението над Джумая джамия миналия петък. Това стана на 14 февруари 2014 година по време на граждански протест, който оскверни храма нападайки го с камъни. Знаковото събитие уважиха Н.Пр. Сюлейман Гьокче, посланик на Анкара в София, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, зам.-кметът по сигурността Георги Маринов, представител на еврейската организация „Шалом” в Пловдив, районни мюфтии и духовници. След срещата на чаша турско кафе, непосредствено преди петъчната молитва, се проведе и традиционния „мевлид на толерантността”.

По думите на главния мюфтия, когато сме заедно между нас съществува топлината на приятелството и братството. Тъй като ние живеем от една страна във време в, което освен политически на лице са и религиозни проблеми във световен мащаб, но заедно с това ние сме в една страна и в частност днес сме в един град в който толерантността е традиция, която сме я наследили от нашите бащи и смятам, че от тук нататък ще продължи.

 „Тук се провежда едно събитие на толерантността, аз смятам, че това събитие не е важно само за Пловдив но и за цялата страна. Въпреки, че това мероприятие ни подсеща за една много неприятна случка, както си спомняте мястото в което се намираме бе осквернено. Но по важното е, че това мероприятие е насочено към бъдещето, където спокойствието, благоденствието ще бъде в това да сме заедно”, каза посланика на Турция Н.Пр. Сюлейман Гьокче.

„Толерантността е нещо, което всеки един от нас носи в душата си. Пловдив е щастлив в това  отношение, че е град на общностите, че тук в дух на разбирателство съжителствата различните общности от различни религии”, посочи заместник-кмета по сигурността Георги Маринов.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.