Президентът: Терористичните атентати не бива да доведат до засилване на омразата и на изолацията в нашите общества


Провеждането на лидерския форум на ЮНЕСКО в Париж след атаките във френската столица е силен знак за солидарност и за това, че терористите ще бъдат победени. Днес сме заедно тук, за да покажем, че отстояваме своите ценности, вярваме в свободата и в толерантността между различните религии. Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Париж, където участва в конференцията на ЮНЕСКО по повод 70 години от подписването на учредителния акт на Организацията.
 „От всеки един от нас зависи да се изправи срещу хаоса и омразата, които тероризмът символизира“, заяви Росен Плевнелиев. Според президента, днес повече от всякога са необходими интеграция, върховенство на закона и справедливост. „Голяма грешка ще бъде, ако терористичните атентати засилят омразата и изолацията в нашите общества“, коментира държавният глава.
„Тероризмът се засилва, виждаме го по площадите и улиците на европейските столици и той не може да бъде изкоренен от днес за утре“, подчерта още президентът и допълни, че радикализацията в някои определени общности в Европа е факт. „Наясно сме, че само заедно можем да решим този проблем. Тероризмът няма да бъде победен само с военната победа на антитерористичната коалиция. Десетки години са необходими, за да създадем толерантност в обществата, да дадем възможност за образование и за перспектива на всеки, така че и най-изолираните и най-изостаналите членове на нашите общества да намерят своето развитие и реализация в демократичните държави“, посочи президентът Плевнелиев. „Само с  образование и с вяра в нашите ценности ще постигнем устойчиви резултати“, категоричен беше държавният глава.
Източник: http://www.president.bg/

17.11.2015


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.