Мюсюлмани и християни отбелязаха заедно Ашуре в Кърджали

Мюсюлмани и християни ядоха заедно ашуре на пазара в Кърджали за 11-а поредна година. Инициативата е на кмета на родопския град Хасан Азис и на колегата му Мустафа Дюндар, кмет на бурсенската община Османгаази в Турция.

Турци, българи и гърци получиха по купичка с ашуре, което се раздава на едноименния мюсюлмански празник. Сладкото ястие възпроизвежда старозаветна легенда, според която в края на потопа Ной събрал и сготвил всички останали на Ноевия ковчег продукти. По време на тържеството бяха осъдени атентатите във Франция.

„Нека участниците в този ужасен атентат получат своето възмездие от закона. Ние, кърджалийци, заявяваме категорично, че сме против подобни прояви на тероризъм, които за съжаление през последните месеци са част от нашата действителност. ", заяви инж. Азис.

"Човещината е нашето оръжие срещу тероризма.", заяви енорийският свещеник на Кърджали отец Петър Гарена. Той беше подкрепен в становището си от мюфтията Бейхан Мехмед.

"Ако сте повод за смъртта на човек, то вие сте повод за смъртта на цялото човечество. Този, който убива един, убива всички.", заяви мюсюлманският духовник.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.