Главния мюфтия: Да бъдем единни, силни и живи

„За нас е привилегия да сме заедно днес. Наистина това да бъдем на една софра,  да сме един до друг, е най-важното за нас. Това бе традицията на нашите деди, която ние днес сме призвани да възобновим. Те често ни напомняха да сме единни, силни и живи”.
Това каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи на официална вечеря по повод месец Мухаррем в чест на представителите на алианската общност в страната, които са част от мюсюлманкото изповедание.
Духовния лидер напомни за времето през, което водещ стремеж е бил откъсването от религията и разединяването на мюсюлманите.
„Благодарим на Всевишния Аллах, че ни помогна да превъзмогнем тези проблеми. Това, че сме заедно тук и сега е ясен знак, че користните амбиции не са се осъществили. Можем спокойно да твърдим, че нямаме подобни проблеми, а това ни дава сили да вървим заедно напред”, посочи главния мюфтия.
По  думите му това е един исторически момент, защото до сега не е имало подобно събитие, но това е едно начало, което се надява да продължи и за напред. През месец Мухаррем са се случили много  важни събития. Някои от тях радостни, но за съжаление  има и тъжни. В този месец е бил убит внука на Пратеника (с.а.с)  хазрети Хюсеин.
„Молим се  на Всевишния да се смили над нас и да не ни поставя в ситуация на конфронтация и политически интриги, за да бъдем все така, заедно и единни”, подчерта главния мюфтия.
Според него мюсюлманите са едно цяло и по никакъв повод не трябва да се разделят. Религията им е една, книгата им е една, езикът им е един, но съвсем естествено е хората да имат различия, това не е повод за разединение.
„Искам да ви поздравя лично, от името на страната, която представлявам и от името на целия ми народ, за това което сте успели да съхраните през годините независимо от трудностите, които сте преживели”, каза във своето приветствие посланика на Република Турция в София Н.Пр. Сюлейман Гьокче.
Според него фактът, че представителите на алианската общност са останали по тези земи като представители на мюсюлманската общност е нещо прекрасно. Той  изрази надежда, че съвместната дружба и сътрудничество ще продължи да се развива в посока на обединение.
Представителите на алианската общност на свой ред благодариха за любезното гостоприемство в Главно мюфтийство и изразиха своята вяра, че обединени мюсюлманите са по-силни и по-полезни на обществото, в което живеят.

Снимки:

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.