Официално откриване на реконструираната джамия в с. Борино

На 02.10.2015 г. официално беше открита реконструираната джамия „Решадие” в с. Борино, обл. Смолян. Реконструкцията на джамията е осъществена с европейско финансиране по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони. А вътрешният интериор на джамията е дарение от Община Бурса. Това е третата джамия в област Смолян, която е реставрирана по европейски проекти, след като два такива проекта бяха осъществени в гр. Мадан – на джамията в кв. 25-а и на Централната джамия.

Официални гости на тържеството бяха Районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед в качеството му на представител на Главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, Районните мюфтии на Благоевград Айдън Мухаммед ,на Пазарджик Абдуллах Салих, на Крумовград Насуф Насуф, секретарят на Районно мюфтийство – Смолян Вахди Бозов, зам.-председателя на Народното събрание Алиосман Имамов, народните представители Мустафа Карадайъ и Хюсеин Хафъзов, представители на Общинска администрация с. Борино, гости от Общините Бурса и Инегьол, Р Турция.

В обръщението си към присъстващите секретарят на Районно мюфтийство –  Смолян Вахди Бозов поднесе поздравления от името на Районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов и апелира жителите на Борино да положат усилия обновяването на джамията да бъде не само в материален, а и в религиозен аспект, което може да стане само, когато хората проявяват загриженост към Домовете на Аллах. Той призова децата и младежите да посещават джамията по-често и да се включват в организираните Коран курсове и религиозни дейности, които вече ще се провеждат в модерни условия.

В своето изказване Районния мюфтия на Кърджали поздрави всички присъстващи от името на Главния мюфтия и припомни накратко за значението и мястото на джамията в живота на мюсюлманина. 

Народният представител Хюсеин Хафъзов заяви, че джамиите са гарант за националната сигурност на България, тъй като в тях се изучават ислямските ценности и добродетели, които са в полза на цялото общество. 

Мероприятието приключи с прерязване на лентата и отслужване на петъчния намаз в обновената джамия, която се оказа тясна да събере жителите и гостите на Борино.

На тържеството присъстваха над 3000 души, на които беше раздаден курбан.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok