Измамата при измерването и претеглянето

Великата ни религия е забранила всички неправомерни постъпки и ги е определила за харам. Една от тях е погрешното отмерване и претегляне. Относно това Всемъдрият Аллах е повелил: „Горко на ощетяващите, които щом взимат от хората, изпълват мярката, а щом им отмерват или им претеглят, причиняват загуба! Не допускат ли тези, че ще бъдат възкресени за великия ден – деня, в който хората ще застанат пред Господаря на световете?” (ел- Мутаффифин, 83: 1-6)
Този свещен айет ни напомня за деня, в който нито имуществото, нито парите, нито децата ще помогнат срещу суровото мъчение, което ще сполети онези, които мамят в мерилото и пренебрегват правата на хората. Как е възможно един мюсюлманин, който вярва в този страшен ден да наруши правата на своя брат?
Един ден Омер (р.а.) четял сура ел- Мутаффифин и когато изрекъл словата: „Денят, в който хората ще застанат пред Господа на световете?” (ел- Мутаффифин, 83: 6), неможал да се овладее и се разплакал като помислил за съдния ден, когато ще отговаря пред Аллах и плакал толкова много, че не му останали сили и неможал да довърши сурата докрая.
Това е положението на истинския вярващ. Той никога не се унася по този преходен свят, не нарушава правата на другите и не храни децата си с непозволени и крадени неща. Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал: „Аллах прекъсва препитанието на народите, които мамят с мерилото...”
Погрешното отмерване и претегляне е несправедливо отнемане на чуждите права, жестокост и предателство, а всичко това е в разрез с човешките права и търговските етични ценности. Пари, които са спечелени по незаконен начин, опетняват цялото останало богатство и стават причина за неговото погубване.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.