Автор: Мурад Хофман

 

Допълнителна информация:

Страници: 206
Цена: 14.00 лв.
Издателство: Главно мюфтийство

Година – 2020

Издание: Първо

Корици: Меки

Наличност: ДА

 

Предметни рубрики: ислям, Коран, сюннет, политика, философия

 

МЮСЮЛМАНСКО ИЗПОВЕДАНИЕ

Главно мюфтийство, София, 2020

ISBN: 978-619-7406-31-3

www.grandmufti.bg

 

Резюме:

След последните трагични събития в ислямския свят публикациите на тема „ислям“ заливат книжния пазар. При по-внимателен поглед все пак се установява, че малцина автори желаят или са в състояние да предадат духовните основи на цивилизационния феномен „ислям“. Движени от страх от радикалния фундаментализъм, интегризъм, „свещената война“ и от заклеймявания в повечето книжни заглавия „меч на исляма“, някои читатели се задоволяват с повърхностните политически и социални пояснения. Но динамиката и себеотдадеността на съвременните мюсюлмани, без познаване на тяхната вяра, на световната религия ислям и на нейната духовност, не може нито да бъдат разбрани, нито може да се придобие вярна представа за тях.

Тази книга, книга на един мюсюлманин от Германия, прави опит в двайсет глави, които са фокусирани върху доста „горещи теми“, да представи исляма като вяра и цивилизация. Това е слово за исляма, поставено в исторически контекст, научнообосновано, засягащо проблемите и въпреки това - не апологетично.

 

Докато западният свят и комунизмът се противопоставят, ислямът може да се разбира като „трети път“, т.е. като една възможност между тези два мирогледа. Днес той (ислямът) е алтернатива на проекта за овладяване на живота в един, отново станал дуалистичен свят. Фактът, че ислямът в световен мащаб ще стане доминиращата религия на 21. век, е очевиден за западния наблюдател. Защо това ще стане – защото Аллах желае това: така намеква заглавието на книгата. Ислямът не се разглежда само като алтернатива на политиката на западното общество. Той е алтернативата.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.