Изявление на д-р Мустафа Хаджи по случай настъпването на нощта Мирадж

 

По традиция през тази нощ мюсюлманите се събират в джамиите и четат Коран или мевлид, правят зикр (споменаване на Аллах) и т.н. Това са добри дела и ние се молим Аллах Теаля да ги приеме. По-важно е обаче да се опитаме да се пренесем във времето, когато Мухаммед (с.а.с.) е бил пренесен от Мекка до Йерусалим, а от там е бил възвисен в небесата и е срещнал Твореца на вселената, Господаря на световете, Единствения независим от нищо и от никого.

Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) беше опитал всяка възможност и всеки начин да стигне до хората, да докосне сърцата им и да им обясни една очевидна истина, а именно - Аллах е Единственият заслужил да бъде обожаван и да му се прави ибадет. Всички хора един ден ще се върнат при Него и ще отговарят за делата си. Хората и в частност езичниците не само, че не искаха да го чуят, но те направиха всичко възможно да попречат това послание да стигне до хората. Мухаммед (с.а.с.), връщайки се от Таиф, където беше изгонен с камъни, търсеше утеха, анализираше делата и живота си, когато Аллах Теаля го „покани” при Себе си. Като че ли Аллах му казваше „Ела, Мухаммед, да се убедиш лично, че не си изоставен. Ела да видиш Моята милост и мощ.”

В нашето съвремие мюсюлманите изживяват трудността на своето време. Днес почти навсякъде по света хората са преследвани само защото са мюсюлмани, както е било и по времето на Мухаммед (с.а.с.). Да, нашите несгоди не могат да се сравняват с тези на Пратеника, но ние не сме пратеници, а обикновени хора. Следователно ние изживяваме тягостта на опита да живеем като мюсюлмани, както са изживели трудността сподвижниците на Пратеника.

Днес не може да има Възнесение, но пък Аллах Теаля даде подарък на Пратеника (с.а.с.) - даде му петкратния намаз, който да бъде възвишението на всеки, който иска да „се срещне“ с Аллах и да сподели с Него болката си.

Ето това е, което трябва да направят мюсюлманите в тази нощ и винаги – да се осланяме на Аллах. Нека в тази нощ да се опитаме да направим равносметка за делата си. Нека вземем поука от Пратеника Мухаммед (с.а.с), който въпреки всички трудности не се предаде, не се отказа, не падна духом. Също така не прибягна към насилие, нито към проклинане, той се уповаваше само и единствено на Аллах и знаеше, че ще успее. За неговия успех е свидетел цялото човечество, но той трябваше да извърви пътя на трудностите, пътя на призоваването към Аллах и пътя на истината.

Молим Аллах да не ни отделя от пътя на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) и да ни дари със сила да преодолеем трудностите на нашето съвремие.       

 

д-р Мустафа Хаджи,

главен мюфтия на мюсюлманите в Република България

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.