Учители и ученици от ДУ ,,Нювваб” - Шумен почетоха паметта на видния теолог Емруллах Ефенди

След поредната си практика по предмета “Хитабет и религиозна риторика“ на 29 март 2019 година в сeло Климент, Община Каолиново, Област Шумен учители и ученици от ДУ Нювваб” - град Шумен почетоха паметта на видния в миналото теолог Емруллах Ефенди.

Те посетиха кабира на ислямския духовник, който е роден на 15 април 1878 година в село Пристое бщина Каолиново, Област Шумен) - малко и красиво лудогорско селце. След завършване на начално образование в родното си село Емруллах Ефенди продължава образованието си в Сатърлъ Медресе“ в град Силистра. След това той завършва специалност Теология” в Истанбулския университет. Завръщайки се в България Емруллах Ефенди се установява в град Шумен, където започва да служи в духовната сфера по пътя на Аллах.

В Шумен първоначално е директор на училището Медресе–и Алийе. При основаването на Медресет-тюн-Нювваб“ Емруллах Ефенди се премества там и е първият директор на училището. От основаването на ДУ Нювваб” през 1922 година до смъртта си през 1941 година Емруллах Ефенди отдава почти 19 години от живота си на духовното израстване на стотици мюсюлмански и турски религиозни кадри, учители, писатели, поети и общественици.

Автор: Йонуз Йонуз – ученик в Духовно училище „Нювваб“, град Шумен

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.