Австрийска мюсюлманска федерация поиска съд за вицеканцлера на страната заради антимюсюлманска риторика

Хайнц-Кристиан Щрахе

Ислямската религиозна общност на Австрия (Die Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich (IGGÖ))– най-голямата мюсюлманска федерация на територията на Австрия, настоя да бъде повдигнато обвинение срещу вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе заради негово официално изказване, с което подбужда омраза към мюсюлманите и мюсюлманските организации в страната.

Недоволството сред австрийските мюсюлмани се разрази сред участие на вицеканцлера Щрахе на официална премиера на книгата "Враждебно превземане: Как ислямът пречи на прогреса и заплашва обществото" на скандалния немски писател Тило Зарацин, състояла се на 14 март тази година. Тогава австрийският политик заяви, че във Виена съществуват радикални ислямски организации. По думите му в столицата на Австрия действат 150 мюсюлмански детски градини, в които децата биват „обучавани за мъченици чрез речта на омразата“ и ги обвързал с терористичната организация "Ислямска държава". В изявлението си Щрахе прави и връзка между „процента мюсюлманско население“ и „условията за гражданска война“.

Председателят на Ислямската религиозна общност на Австрия Юмит Вурал заяви, че изказвания  като това на вицеканцлер Шрахе са недопустими.

От имено на Федерацията Вурал заяви, че след извършените терористични нападения над двете джамии в Нова Зеландия не може да се стои безучастно.

„Никой не е над закона и никоя политическа кариера не е по-важна от социалния мир.“, каза още Вурал по повод антимюсюлманското изказване на австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.

Юмит Вурал

Щрахе елидер на крайнодясната австрийска политическа партия Партия на свободата на Австрия от 2014 година, а няколко години по-късно, през 2017 година, става вицеканцлер на страната.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.