История на гробището „Ал-Баки” в Медина

 

Ал-Баки е местност с мека почва без камъни и се намира редом с джамията на Пророка (с.а.с.) в Медина. Когато Пророкът (с.а.с.) се преселил от Мекка в Медина, Баки е представлявало територия, залесена с дървета. По времето на строителството на джамията на Пратеника на Аллах (с.а.с.)  територията била закупена от две деца сираци.

Първият, който бил погребан в гробището „Баки“, бил сподвижник от хората на ансарите Асад ибн Зарара (Аллах да е доволен от него). През 624 година, когато Пророкът заедно със сподвижниците си участвал в битката при Бедр в Медина, от болест починала дъщерята на Пророка (с.а.с.) Рукийя (Аллах да е доволе от нея). Тогава и тя била погребена в „Баки“.

Скоро след като мюсюлманите се върнали от Бедр в ал-Баки, бил погребан и Усман ибн Мазун (Аллах да е доволен от него), който се счита за първия погребан там муджахидин.

В „Баки“ са погребани около 10 000 сподвижници на Пророка (с.а.с.). Бивайки в Медина той всеки ден посещавал гробището и отправял дуа за покойниците там.

На входа на „Ал-Баки“ са разположени могилите на дъщерите на Пророка (с.а.с.) Уммул, Рукия и Зейнаб. По-нататък е и могилата на чичото на Пророка (с.а.с.) Аббас и имама Шамил. Недалеч от входа почива и дъщерята на Пророка (с.а.с.) Фатима, като редом до нея е могилата на внука му Хасан. По-нататък може да бъдат открити и могилите на жените на Пророка (с.а.с.), могилата на имам Малик и малко по-далеч почива неговият син Ибрахим. Недалеч от това място почиват Усман Азхаб и Абу Сайд ал-Хузри. Там също са погребани и всички починали в Медина негови сподвижници (Аллах да е доволен от тях).

Сега в „Баки“ е много трудно да бъдат открити местата на отделните гробища, тъй като през месец май, 1925 година, по заповед на Крал Ибн Сауд, гробището е било подложено на вандализъм, като всички надмогилни камъни били премахнати. След многобройните протести на мюсюлманите от целия свят територията на „Ал-Баки“ била възстановени, като направили пътеки до могилите на най-известните сподвижници на Пророка (с.а.с.).

Има много хадиси, в които се споменават ценностите на „Ал-Баки“. Предават се думите на Айша (Аллах да е доволен от нея), че в края на всяка нощ, която Пророкът (с.а.с.) прекарвал при нея, той отивал в „Ал-Баки“ и казвал:

السَّلامُ عَلَيْكُمْ دَارَ قَوْمٍ مُؤْمِنينَ، وَأتاكُمْ ما تُوعدُون، غَداً مُؤَجَّلُونَ، وَإنَّا إنْ شاءَ اللَّهُ بِكُمْ لاحقُونَ؛ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لأهْلِ بَقِيعِ الغَرْقَدِ

„Ас-саляму алейкум даара каумин му‘минина, уа такум маа ту адуна, гадан меаджжалюна уа инна иншааллаху бикум ляхикуна. Аллахуммагфир ли ахли Баки ил-гаркад.”

По смисъл тази дуа означава: „Мир Вам, пребиваващи в обителта на вярващите, при Вас се е спуснало това, което Ви е било обещано, а утре, когато настъпи нашият час, когато това бъде угодно на Аллах, ние ще се присъединим към Вас. О, Аллах прости на почиващите в „Баки Ал-Гаркад!” (Имам Муслим)

Нека Всевишният Аллах да ни дари със застъпничеството Ви, сподвижници, праведници и светци, почиващи в гробището „Ал-Баки“! Амин.

 

                                                                                                                                                                              Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.