Деца от различни религии взеха участие в международен лагер на толерантността в Стара Загора

 

          5-дневен детски международен лагер под надслов  „Мост между културите“ се проведе в Стара Загора в периода 16 - 20 юли тази година. Лагерът беше организиран от Източноевропейски форум за диалог „Мостове“ със съдействието на Община Стара Загора. Това е третото му поредно издание, но за пръв път тази година инициативата придоби международен характер.

          Участие в международния детски лагер взеха общо 18 деца на възраст от 13 до 16 години от България и Холандия – представители на няколко различни религии. 7 от децата бяха представители на исляма – 3 от Белица, 1 от казанлъшкото село Ръжена и 3 от Холандия. Останалите участници бяха православни християни, католици и арменци. Всички те бяха настанени в Международен младежки център – Стара Загора.

          „Целта ни е да се фокусираме върху изграждането на мостове, върху съжителството в хармония, разбирателство и толерантност; да осъзнаем, че всички имаме много общо помежду си и че заедно бихме могли да градим едно по-добро общество, свободно от стереотипи,  предразсъдъци и от насилие.“, сподели за официалния сайт на Мюсюлманско изповедание председателят на Източноевропейски форум за диалог „Мостове“ Ангелина Владикова.

 

          В рамките на 5-дневния лагер на толерантността в Стара Загора децата имаха възможността да посетят различни религиозни храмове и да се запознаят с представители на различните вероизповедания.

          Освен със свещеници и духовни лица от останалите религии, групата се запозна с представителя на мюсюлманската общност и районен мюфтия на Стара Загора Турхан Хасан.

          „Децата гостуваха в „Ески джамия“ в Стара Загора, където в рамките на едночасовата ни среща им разказах за исляма, за основите на ислямската религия. След това те имаха възможността да зададат своите въпроси“. – сподели за Grandmufti.bg районният мюфтия на Стара Загора Турхан Хасан. На раздяла всички деца от международната група получиха подаръци от името на Главно мюфтийство и Районно мюфтийство – Стара Загора и се снимаха заедно за спомен.

          По повод гостуването в „Ески джамия“ Ангелина Владикова от екипа на организаторите сподели: „Благодарни сме на районния мюфтия на Стара Загора Турхан Хасан за участието му в програмата и за гостоприемството му. Той приема децата за трета поредна година в „Екси джамия“ - един уникален по своя характер „Музей на религиите“ – не само за Стара Загора, а и за цяла България.“

          Международният детски лагер „Мост между културите“ ще се проведе на два етапа, като се очаква от 27 до 31 юли тази година да се осъществи вторият етап - обратна визита в Хага, Холандия, където групата на 12-те деца от България ще бъде посрещната от домакините от неправителствената организация United Religions Initiatives.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Bridges - Eastern European Forum for Dialogue

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.