Почина Хатиджа Мехмедович – лицето символ на борбата за справедливост след геноцида в Сребреница

 

„Ние на Аллах принадлежим и при Него се завръщаме.“

(Свещен Коран, Сура „Бакара: 156)

На 22 юли 2018 година на 66-годишна възраст почина босненската мюсюлманка Хатиджа Мехмедович – едно от най-известните лица в борбата за истина и справедливост след геноцида в Сребреница от 1995 година.

Мехмедович беше председател на Сдружение „Майките на Сребреница“ – кауза, на която се посвещава през 2003 година, когато се връща в старата семейна къща в Сребреница и се опитва да започне живота си наново.

През юли 1995 година губи Хатиджа губи цялото си семейство -  двамата си сина – 18-годишния Алмир и 21-годишния Азмир, и съпруга си Абдуллах, който е 44-годишен тогава. Убити са брат й и още много други роднини. 15 години живее в очакване и в неизвестност… До 2010 година, когато са погребани останките на двете момчета и на съпруга й в гробището на Мемориален център – Поточари.

Според местни медии Мехмедович е починала в неделния следобед в Клиничния център към Университетската болница в Сараево, където е била лекувана от тежко онкологично заболяване.

Погребението на Хатиджа Мехмедович ще бъде извършено на 25 юли (сряда) от 12:00 часа в „Чаршийска джамия“ в Сребреница.

Много хора свързваха името „Сребреница“ с името на Хатиджа Мехмедович. И дори след смъртта си Хатиджа Мехмедович ще остане символ на борбата на сребренските майки за справедливост. Името й винаги ще се свързва с героизма, борбеността и активизма за правда и справедливост, на които сребренската жена бе посветила живота си от 1995 година насетне.

Аллах да я помилва, да опрости греховете й и да отвори градините на Дженнета за нея и най-скъпите й хора, липсвали й толкова много през последните 23 години от земния й път!

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.