„Ислямът в съвременния свят“ – VIII-o лятно училище за студенти мюсюлмани от Балканите

 

     За осма поредна година изследователският Център за съвременни науки в Сараево организира лятно училище за студенти мюсюлмани от балканските страни. Темата  на лятното училище, което ще се проведе в Подгорица (Черна Гора) и Сараево (Босна и Херцеговина) от 25 август до 1 септември 2018 година, е „Ислямът в съвременния свят“.

Целта на организаторите е да съберат мюсюлмански младежи от различните краища на Балканите, с които да се разгледат основни въпроси от съвременната ислямска мисъл, както и измеренията на исляма в Европа.

В рамките на лятното училище лектори ще бъдат видни босненски интелектуалци – д-р Фикрет Карджич, д-р Ферид Мухич, д-р Ахмед Алибашич, д-р Мирза Сарайкич и други.

Програмата ще се проведе на английски език, така че владеенето му е едно от основните изисквания за кандидат-участниците в нея.

Участие в лятното училище през годините от 2011-та досега са взели редица български студенти мюсюлмани.

„Участвала съм в различни международни програми, но лятното училище за студенти мюсюлмани, което Центърът за съвременни науки в Сараево организира вече години наред, е изключително успешно и го препоръчвам горещо. Възможно е през годините форматът да е изменен, но преди 7 години, когато аз участвах, много успешно беше намерен балансът между светското и религиозното, между теорията и практиката, в рамките на различните лекции и тренинги, които бяха включени в програмата.“ – сподели за Grandmufti.bgмлада мюсюлманка от България, участвала в балканското лятно училище преди години.

Освен лекции, дискусии, филмови прожекции, програмата предвижда и туристически посещения на няколко града на територията на Черна Гора и Босна и Херцеговина.

Лятното училище се организира със съдействието на Международен институт на ислямската мисъл – Лондон и съвместно с Центъра за лично и професионално развитие – Сараево, Центъра за диалог „Al-Wasatiyya” – Сараево и Център за междукултурно разбиране – Подгорица. 

 

 

        

Кандидат-участниците в тазгодишното лятно училище в Черна Гора и Босна и Херцеговина следва да попълнят онлайн формуляр (Вижте ТУК), като към него следва да приложат автобиография и мотивационно писмо. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 7 май 2018 година.

Разходите за участие, транспорт (само в рамките на Балканите), храна и настаняване на одобрените кандидати ще бъдат поети от организаторите. Участниците следва да покрият единствено разходите си за здравна застраховка.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.