Фотоизложба „Жените, живото сърце на Сребреница“ откриха в Тузла

 

На 10 април тази година (вторник)от 18:00 часа в босненския град Тузла беше открита фотоизложба, озаглавена „Жените, живото сърце на Сребреница“. 

         Организатори на инициативата са Списание за жената и семейството „Босненска Сумейя“, Сдружение „Сумейя“ – Босна и Херцеговина, Сдружение „Жените на Сребреница“ - Тузла, Отдел „Брак и семейство“ към мюфтийството на Тузла и Босненският културен център съобщи местният интернет портал Avaz.ba.

 

 

         Фотоизложбата включва портрети на жени, свързани с трагедията в Сребреница преди 23 години. Снимките са правени в рамките на последните 18 години по време на мирните шествия в Тузла, организирани от жените на Сребреница в търсене на справедливостта и правдата.

         „Всяка жена има своя история и в нея са нейните най-скъпи и мили хора. С всяко от лицата на тази фотоизложба пред нас говори и гледа Сребреница. И всяко лице има един невидим фон – семейството, от който е изтръгнат животът на шехидите.“ – казаха организаторите на изложбата, цитирани от Avaz.ba. 

         На 11 юли 2018 година ще се навършат 23 години от деня, в който повече от 8000 босненски мюсюлмани бяха избити край Сребреница от сръбските военни сили, управлявани от Ратко Младич. Геноцидът в босненска Сребреница е най-голямото масово клане в Европа след Втората световна война.

 

 

 

Автор: Л. Чаушева
Снимки:
www.avaz.ba

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.