За изказването на прокурор Недялка Попова или когато една религиозна общност бива представена като заплаха за националната сигурност

 

 

Снимка: Geotimes

         „Когато мюсюлманите у нас станат 30%, държавата ще е застрашена“. Това е част от изказване, което само за няколко дни обиколи българското Интернет пространство,  привлече изключителен медиен интерес и придоби обществена популярност.

         Едва ли има мюсюлманин в България, на който ще му е чудно или изненадващо да чуе подобни думи на улицата, в градския транспорт, от хората в черните кубинки, от лидери на псевдонационалистически формации и партии или да ги прочете из Интернет форумите… Но да разбереш, че това са думи на настоящ представител на българската съдебна система, част от официалното му интервю пред регионална медия, е фрапиращо!  

         Според сайта Trafficnews.bg автор на изказването е прокурор Недялка Попова, която е наблюдаващ обвинител по делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа. Освен като заплаха за сигурността на България, в интервюто Попова определя мюсюлманите още като „монолитна маса“, която „лесно се манипулира и на избори“, „почти като военизирана структура“. (Цялото интервю с прокурор Недялка Попова може да прочетете ТУК.)

         Скандалното интервю провокира и скандализира мюсюлманската общественост в България, както и редица политици, а също и защитниците по делото срещу 13-те имами. По информация на DE FAKTO aдвокат Ина Лулчева, която е един от адвокатите на обвиняемите имами, е изпратила жалба до Апелативен съд – Пловдив, в която сигнализира, че изказването на прокурор Недялка Попова „противоречи на всички изисквания към българските магистрати, а и към всеки български гражданин“.

         В писмото си до съда Лулчева казва още: „Изĸaзвaнeтo, чe пopaди изпoвядвaнa peлигия чacт oт бългapcĸoтo нaceлeниe зacтpaшaвa нaциoнaлнaтa cигypнocт, пpeдcтaвлявa пpoпoвядвaнe нa oмpaзa и нacaждaнe нa cтpax нa peлигиoзнa ocнoвa...“ 

         Изказванията на прокурор Недялка Попова повдигат редица въпроси и очертават един изключителен парадокс. Докато тя обвинява 13-те имами по чл. 164 от Наказателния кодекс („Който проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.), то за изказванията си пред Trafficnews.bg същото това обвинение по член 164 може да бъде повдигнато и срещу самата нея. Или с други думи – всичко това напомня изключително много за онзи стар и добре познат по географските ни ширини похват „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“.

 

 

Езикът на омразата и свободата на словото са различни понятия.

         В интервюто Попова говори за „тревожни тенденции“ през последните години по отношение на „ислямския радикализъм“… Но като какъв радикализъм следва да дефинираме онова, което изповядва самата тя предвид изказванията си и не е ли тази форма на радикализъм  също заплаха за родната ни съдебна система, а и за държавата?

         Искрено се надяваме, че Главна прокуратура няма да подмине този случай. Защото да определяш увеличаване числеността на една определена религиозна общност като заплаха за държавата е случай, в който съответните лица „трябва да носят някаква отговорност, та дори да е само административно-наказателна“, както казва самата Попова, но адресирано към 13-те имамите.

         По повод изявленията на прокурор Недялка Попова се свиква и извънредно събрание на Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание, от което ще се излезе с официална позиция, сезираща съответните български и европейски институции.

 

 

„Спрете словото на омразата, спрете престъпленията от омраза“

Снимка: Public Radio International

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.