Завършиха ремонтните дейности по кладенеца на водата „Зем-Зем“ в Мекка

 

 

По информация на Saudi Gazette, огражденията в областа „матафа“ (мястото, където се извършва обходът около Каабе,) са били демонтирани, за да може поклонниците без ограничения и препятствия да извършват един от обредите на хаджа – тауаф.

Както съобщава marwa.ru, огражденията били поставени, за да могат да бъдат извършени ремонтни работи по кладенеца на водата „Зем-Зем”. Към момента реставрацията на кладенеца със свещена вода „Зем-Зем” е завършена, казва президентът по въпросите на двете Свещени джамии шейх Абдурахман Ал-Судайс.

Проектът за реконструкция на кладенеца е предвиждал модернизация на системата за съхранение и разпределение на свещената вода със запазване на чистотата й и нейната безопасност. В  реализацията на проекта са взели участие около 1000 работници, инженери, техници и други специалисти. Проектът е обхванал обща площ от 3 000 квадратни метра.

Изворът „Зем-Зем” се намира на 20 метра от Свещената Каабе и се счита за най-старият кладенец на света, тъй като водата от там извира в продължение на 5 000 години. Дебитът на кладенеца е 18,5 литра в секунда, а дълбочината му е 30 метра.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.