Състоя се дискусия за предизвикателствата и перспективите пред мюсюлманската младеж

 

„Когато човек знае, че тези предписания са за негово добро той ги спазва с желание и лесно разбира приложението на религията.“

 

На 24 март в гр. Рудозем се състоя дискусия на тема „Предизвикателства и перспективи пред мюсюлманската младеж“, на която присъстващите имаха възможност да разговарят с районния мюфтия Неджми Дъбов и заместник главния мюфтия Бирали Бирали и да задават въпроси отнасящи се до  приятелството, моралните ценности, религията, предателството, искреността, първите интереси и увличания към другия пол, флирта, любовта и  по какъв начин човек може да се предпази  от забранените неща? 

Сред дискутираните теми бяха още въпросите: как можем да си намерим приятели?   Може ли и как да бъде приятелството между момче и момиче? Може ли да има приятелство между момче и момиче и това да не доведе до определена форма на флирт?

Според Бирали Бирали нуждата от приятели е   естествена необходимост, която започва в детска възраст и се проявява много силно в юношеската, когато човек започва да усеща една независимост, която е свързана с неговата индивидуалност,  като отделен човек от семейството си със свои предпочитания, поглед за живота, за света и започва да търси съмишленици, които да споделят неговите разбирания.

Но „когато хората нямат еднакви ценности в хода на техните отношения това може да доведе до много сериозни разочарования,  отразяващи се  върху личностното  развитие, психичното благополучие на човека и  това може да оставя поражение върху личността“. сподели заместник главният мюфтия Бирали Бирали и добави „в съвременния свят и приятелството  и любовта са  предизвикателства, особено, когато човек  няма поглед върху себе си, върху света, върху живота и когато  не се води от определени етични норми.“

Ако отношенията излязяат от определена етична основа човек се оставя на своите страсти и загубва много от истинските предназначения на всички тези прояви на човешкото поведение. Ако той не е наясно какво става с неговото тяло, какви са тези чувства, това може да го обърка и да последствия с необратим изход.

Обаче когато младият човек е изправен пред предизвикателство, той намира отговори на своите въпроси в  предписанията в свещения Коран, за позволените (хелял) и непозволените (харам) неща.

На края на дискусията младежите сами стигнаха до заключението: „Когато човек знае, че тези предписания са за негово добро той ги спазва с желание и лесно разбира приложението на религията.“

 

 

Автор: Юзлем Тефикова

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.