В Британския музей откриха изложба на религиите

 

„Да живееш с Бог: отвъд хората, местата и световете“ е името на новооткритата преди седмица, на 2 ноември 2017 година, изложба в Британския музей. Експозицията представя старинни и съвременни предмети, свързани с най-различните религии.

„Приблизително 85% от хората по света са вярващи. И те следват близо 400 различни религии. Но тази изложба не е свързана с това в какво те вярват, а с това, че вярват в него и как точно вярват. Тя е насочена към изследване ритуалите и практиките на хората по света.“ – коментира кураторът на изложбата Роузи Уитч пред Aboutislam.com.

Един от предметите, свързани с ислямската религия, които може да бъдат видени в рамките на изложбата, е лампа от XIV век, намерена в джамията „Таки Ал-Дин“ в сирийския град Алепо. Дизайнът на старинната находка включва аети от сура „Светлината“ от Свещения Коран, които гласят:

„Аллах е Светлината на небесата и на земята. Сиянието Му е като ниша, в която има светилник. Светилникът е в стъкло. Стъклото е сякаш блестяща звезда. Разпалена е от [маслото на] благословено маслиново дърво, нито източно, нито западно. Едва докоснато от огъня, маслото му озарява. Светлина върху светлина. Аллах напътва към Своята светлина когото пожелае и дава Аллах примерите за хората – Аллах всяко нещо знае – в домовете, които Аллах позволи да бъдат възвисени и да се споменава в тях Неговото име. Прославят Го там и сутрин, и вечер.“

По думите на организаторите целта на изложбата в Британския музей е да покаже богатството на човешките вярвания.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.