Как унгарците се борят със страховете и предразсъдъците си за мюсюлманите?

 

Все по-актуални сред унгарците стават туристическите обиколки с цел  запознаване с мюсюлманската общност в Будапеща и нейните джамии като начин за преодоляване на страховете и предразсъдъците в момент, когато местното правителство води сериозна кампания срещу имигрантите, пише Reuters.

"Шетамухели" e туристическа агенция със седалище в Будапеща, която предлага десетки различни туристически разходки. Обикновено те включват посещение на архитектурни и културни забележителности в столицата, както и възможност за опознаване на еврейската и мюсюлманската общности. Според управителя на агенцията Ана Ленард една от най-популярните обиколки сред предлаганите е „Мюсюлманите, които живеят сред нас“, пише още Reuters.

"Повечето хора никога в живота си не са срещали мюсюлманин, а товазаедно с онова, което чуват всеки ден в медиите, предизвиква доста напрежение и стрес в ежедневния живот. Мисля, че това е главната причина, поради която хората идват сега." – споделя управителят Ана Ленард, цитирана от Reuters.

Туристическата разходка, която предоставя възможност за запознаване с местната мюсюлманска общност, трае общо 4 часа и се предлага от три години в унгарската столица. Първоначално проявяващите интерес към нея били малко. Днес обаче интересът е значително по-голям. По информация от организаторите близо 80 човека месечно идват на обиколката, наречена „Мюсюлманите, които живеят сред нас“. Повечето, които се включват в нея, имат висше образование, а две трети са жени, казва още Ана Ленард.

Обикновено група от около 30 човека отива най-напред в малка джамия, помещаваща се в стар апартамент, където мюсюлмани идват да се молят по време на посещението.

Психоложката Наусика е една от тях. "Проявявам голям интерес към всичко мултикултурно и към културите и религиите, които ни заобикалят", споделя тя.

Според екскурзоводката Мариана Карман, което е специалист по въпросите на Африка и eизбрала исляма и за своя религия, най-добрият начин да се освободиш от страховете си е като започнеш да питаш този, от когото се страхуваш". – пише Reuters. - "Тези хора решават да дойдат на тези разходки, защото биха искали да говорят за този проблем. Те искат да се борят със страховете си."

Разходката, която цели опознаване на мюсюлманската общност в Унгария, включва и посещение на други обекти - най-голямата джамия в Будапеща, която се намира в някогашна административна сграда, или пък мюсюлмански хранителни магазини за хелял стоки.

Джамията „Паша Яковали Хасан“ в Будапеща

Смята се, че мюсюлманската общност в Унгария наброява около 40 000 души. Броят нарасна покрай миграционната криза през 2015 година, а една част от мюсюлманите в Унгария са хора, дошли преди това в страната с цел образование в местните университети.

Междувременно ксенофобските настроения сред унгарците са доста разпространени. Според изследване делът на хората, смятани за ксенофоби и отрицателно настроени към чуждестранните имигранти, е 60%. А това е с 19% повече отпреди две години., пише Reuters. Според Ана Ленард до вълната от отрицателни настроения към мюсюлманите в Унгария се стигнало заради анти-бежанската политика на министър председателя на страната Виктор Орбан. По думите й унгарските медии също са под много силен политически натиск.

 

„Смятам, че нашите туристически обиколки са форум за диалог не само за общността в града, но също и между медийните професионалисти и общността.“ – споделя Ленард. „Обмяната би могла, надяваме се, да допринесе за социалната кохезия и позитивното съжителство.“ – добавя тя.

Ана Ленард

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.