266 хаджии от България посрещнаха зората на днешния ден на хълма Арафат

 

Днес е 9-ият ден на месец Зул-Хидж според ислямския календар (по Хиджра). Днес е денят Aрафа или ден, в който се правят последни приготовления за предстоящия празник за нас, мюсюлманите - Курбан Байрам. Днес обаче е много по-специален ден за хората, отправили се към Светите места да изпълнят един от стълбовете на исляма - поклонението хадж. За всички тях поклонението вече хадж започна. Днешният ден е денят за престой в местността Арафат, който престой е задължителен за всеки мюсюлмански поклонник, дори и да е за съвсем кратко време.

По време на престоя  си на Арафат хаджиите отправят дуа – дуата Уакфе. Пратеникът на Аллах (с.т.) Мухаммед (с.а.с.) в достоверен хадис, предаден от Тирмизи, казва: „Хаджът е Арафат...“, от което става ясно,  че този престой на Арафат е задължителна част от поклонението хадж.

Групата на хаджиите от България, следвайки думите на Пратеника (с.а.с.), тази сутрин напусна хотела, в който е настанена, два часа преди сутрешния намаз. Българските хаджии бяха превозени с автобуси към местността Арафат под ръководството на организационния екип за хадж на Главно мюфтийство. Пристигайки на Арафат, поклонниците от България имаха почти два часа на разположение преди отслужването на сутрешната молитва. Тя беше изпълнена групово и водена от заместник главния мюфтия Ахмед Хасанов. След това беше четен Коран-и Керим, отправени бяха дуи. След това хаджиите от България имаха възможност да починат,  да се разходят,  докато организационният екип се подготви за кратка програма. Самата тя включваше лекция, изнесена от заместник главния мюфтия Ахмед Хасанов, и беше посветена на историята на  мястото и важността на местността Арафат, както и значението на деня Арафа в исляма. В рамките на програмата хаджиите чуха и прощалната проповед на Мухаммед (с.а.с.), която е казана от Пратеника (с.а.с.) на точно това историческо място в последната година от живота му. Програмата включваше още и изпълнения на иляхита.

Главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи посети хаджиите ни след края на програмата и всички заедно отслужиха обедния и следобедния намази, които в днешния ден се кланят непосредствено един след друг. Също така заедно прочетоха споменатата по-горе дуа Уакфе. Освен че беше имам по време на двете молитви, д-р Хаджи отправи дуата, като всички 266 хаджии го следваха. Д-р Мустафа Хаджи прочете дуата на три езика (български, турски и арабски), за да може всеки в групата да разбере, осмисли и усети важността, значението и смисъла й.

Утре, на празничния ден на Курбан Байрам, предстои хаджиите да изпълнят и последните задължителни ритуали от поклонението хадж.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.