Значението на деня Арафа в исляма и важността му за мюсюлманите

         

Деветият ден от последния, дванадесети месец от ислямския календар – месец Зул-Хидж, е известен като деня Арафа. Изключително важен ден в ислямската религия и с голямо значение за мюсюлманската общност в целия свят!

Всяка година хаджът започва на 8-ия ден от месец Зул-Хидж, а денят Арафа е вторият ден от мюсюлманското поклонничество. На деня Арафа милионите поклонниците, събрали се в Мекка за извършването на поклонението хадж, се отправят към хълма Арафат, където прекарват времето от зазоряване до залез слънце в богослужение към Великия Аллах. На точно този ден  - деня на Арафа, в последната година от живота си Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) прави прощалната си проповед.

В хадис, предаден от Абу Дауд, се казва, че Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) е казал: „Хаджът е Арафат!“. Това предание акцентира върху значението на деня Арафа и върху това колко важна част от хаджа е престоят на хълма Арафат за хаджиите и че този ден и свързаните с него ритуали са в основата на поклонението хадж.

 

          На деня Арафа Аллах (С.Т.) низпослава на Пратеника (с.а.с.) аета:

          "Днес завърших вашата религия за вас и доведох докрай Своята благодат към вас, и одобрих исляма за ваша религия. " 

                                                 (Свещен Коран, Сура „Трапезата“:4) 

          Този ает е низпослан на Пророка в петъчен ден, докато той е именно на хълма Арафат при изпълнението на единствения си хадж приживе.

          Едно от големите достойнства на деня Арафа е, че този ден е възможност за изкупление на греховете ни.

Предание от Муслим сочи, че Айша (р.а.) предава думите на Мухаммед (с.а.с.), който казва: „Няма друг ден, в който Аллах да освобождава повече раби от Огъня, отколкото в деня Арафа. И наистина Той се приближава, след това се гордее с тях пред ангелите, питайки: „Те какво желаят?”

Много ценно е говеенето в деня на Арафа. Отново в предание на Муслим е посочено, че Пратеникът (с.а.с.) е казал: “Говеенето в деня Арафа служи за изкупление на греховете от изминалата и предстоящата година“. Това обаче не се отнася за мюсюлманите, които са на хадж, тъй като говеенето на деня Арафа по време на изпълнението на хадж не е от сунната на Пратеника Мухаммед (с.а.с.).

С всичките си достойнства денят Арафа е милост и опрощение от Всемилостивия Аллах за Неговите раби. Това е денят, предхождащ големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, в който като мюсюлмани получаваме възможността да вдигнем ръце към Създателя в дуа, да сведем чело пред Него с искреност и богобоязън, да помолим за напътствие, Светлина по пътя ни, за опрощение и облекчение на тегобите от земния ни път.       

Денят Арафа за настоящата 2018 година е днес!

И нека е изпълнен с ползи за всеки от нас!

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.