Новопостроена джамия беше официално открита в село Дъскотна

                                                                                               Пратеникът (С.А.С.) казва:

            „След смъртта на човек делата му биват прекъснати, освен три неща: текуща садака (изграждане на джамия, път, болница), полезно знание и праведни деца, които ще се молят за него след смъртта му.“

                                                                                               (Предадено от Муслим)

         В бургаското село Дъскотна (Община Руен) официално беше открит новоизграденият мюсюлмански храм. Джамията е построена изцяло с дарения от Хатидже Ляле, съответно носи и името на благотворителката. Официалната церемония по откриването на храма се състоя на 29 април 2018 година (неделя) в селото.

         На своеобразния празник, организиран от местното мюсюлманско настоятелство, присъстваха стотици гости от страната и чужбина. Сред тях бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи и заместник-мюфтиите Ахмед Хасанов и Мурат Пингов.

         Специално за повода беше пристигнала и делегация от мюфтии и други официални гости от Република Турция, в това число областният мюфтия на Истанбул проф. д-р Хасан Кямил Йълмаз, областният мюфтия на Одрин Емруллах Юзум и областният мюфтия на Къркларели (Лозенград) Хюсеин Демирташ.

        На церемонията присъстваха и представители на Посолството на Република Турция у нас, сред които бяха д-р Улви Ата - съветник по социалните въпроси в София, Метиш Акбаш – съветник по социалните въпроси към Консулството на Република Турция в Пловдив, също и генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе.

 

 

         Празникът на мюсюлманите от село Дъскотна и останалите населени места в региона беше уважен също от редица районни мюфтии – тези на Айтос, Шумен, Разград, Силистра, Сливен, Пловдив и Хасково. Присъстваха и представители на местната общинска администрация начело с кмета на Община Руен Исмаил Осман, както и редица народни представители.

         Тържествената програма включваше четене на Коран-и Керим, приветствия от районния мюфтия на Айтос Селятин Мухарем и останалите гости, както и официално обръщение от страна на Хатидже Ляле – основен дарител и спонсор за изграждането на джамията „Хатидже Ляле“ в Дъскотна.Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи връчи благодарствен плакет на Хатидже Лале в израз на признателност към нея за извършеното благодеяние.

 

         За всички присъстващи, дошли от близки и далечни места, домакините бяха приготвили гощаване с 30 курбана.

        

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.