Нощта  Бераат да бъде причина за спасението ни!

 

Едно от изключително благословените времена, което е изпълнено с благодат, е петнадесетата нощ на месец шабан, т.е. тази нощ. Тя е Нощта Бераат. Любимият ни Пейгамбер (с.а.с.) във връзка с богатата духовност на тази благословена нощ е известил, че „в петнадесетата нощ на месец шабан Аллах Теаля се проявява на земното небе със своята милост и опрощава толкова много от рабите Си, колкото броя на космите на овцете на племето Келб“.  С тези лаконични изрази той метафорично е изразил мащабите на божествената милост.

Тази нощ е нощта на прошката и милостта. В нея имаме прекрасната възможност да се пречистим от греховете породени от престъпването на границите и да се върнем към чистата си същност. Защото на човека е присъща чистотата. Греховете са временни и са далеч от нашата същност.

    Да не забравим, че изразът „бераат“ означава опрощение, спасение. За удостояване с прошка, постигане на спасение чрез получаване на оправдателния документ „берат“ е необходимо да се вслушаме в словата на последния Аллахов Пратеник и да ги следваме. Той ни осведомява, че в тази нощ Аллах ще повели „Няма ли кой да иска прошка, за да гоопростя; няма ли кой да иска чисто препитание, за да го даря с нея; няма ли изпаднал в беда, за да му помогна и т.н.“.

Нека тогава да заявим „Има, я Рабби! Ето ме! Отворих ръце и разкрих сърце пред Теб, дай ми я Рабби!“

Поздравявам Ви с настъпването на Нощта Бераат! Нека Аллах в тази нощ ни удостои с опрощението Си!

 

Ведат С. Ахмед

    Председател на Висшия мюсюлмански съвет 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.