Как изглежда отвътре Кябе

,

Кябе в разрез

Към главната мюсюлманска светиня Кябе, ежедневно стотици милиони мюсюлмани от целия свят отправят поглед с молитва. Тя е най посещаваното място на планетата и около нея ежедневно се молят десетки, а в някои дни и стотици хиляди вярващи.

Как е устроено вътрешното пространство на Кябе?

Вътрешността и представлява зала с площ от 180 кв метра и в нея няма електричество. В залата са издигнати три дървени колони от тиково дърво и са поставени от сподвижникана Пророка (с.а.с.)Абдала ибн аз-Зубайр. Те са направени от цели дървета и поддържат покрива на Кябе. В горната част на колоните има напречници, на които са закачени множество старинни лампи.

Подът и стените са облицовани с мраморни плочи. Една от плочите, Михраб, се отличава от останалите. Тя е в червеникав цвят с закръглени ъгли. Разположена е на стената срещу вратата и е издигната,  така че да може да се забелязва от разположените по-ниско от нея плочи.

Стените се покрити с копринен плат, на който със златни букви са бродирани айети от Корана и шахадата – свидетлеството, че няма друг Бог освен Аллах и Мохаммед е Негов пророк (с.а.с.). Тези надписи се повтарят многократно и плата, който покрива стените, както и външното покривало се сменят ежегодно.

От дясната страна се вижда малка кабинка с позлатена вратичка т.н. Врата на покаянието (баб ал тауба). Зад нея има стълба водеща към покрива. Да се излезе на него може само през тесен прозорец, отварящ се навън.

(Исламнюз.ру)

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.