МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ЧЕТЕ KОРАН

БЕЗ АБДЕСТ? МОЖЕ ЛИ ДА СЕ

ЧЕТЕ KОРАН БЕЗ АБДЕСТ ОТ МОБИЛЕН

ТЕЛЕФОН ИЛИ ЕKРАН

НА

KОМПЮТЪР?

 

Както всички знаят, Свещеният Коран е словото на Всевишния Аллах, Който повелява: „той наистина е свещен Коран, в съхранената Книга – майка. Докосват го само пречистените“ (ел-Вакиа,56: 79). Взимайки предвид този айет, мнозинството от учените са приели, че четенето на Коран от мусхафа, т.е. Книгата, без абдест е харам (забранено), но ако се чете, без да се пипа Книгата – е джаиз (позволено). Въпреки че относно този айет съществуват и други виждания и тълкувания, то мнозинството от учените са приели споменатото по-горе становище.

Тук не трябва да се бърка между това Коранът да се докосне без абдест и това да се чете без абдест. Първото не е позволено, а второто е позволено.

            Що се отнася до този, който е джунуб, т.е. няма гусюл, за него как то не е позволено да го пипа, така не е позволено и да го чете.

Но ако има такива, които искат да четат някои сури и айети като „Айетул-курси“, „Фатиха“, „Ихляс“, „Муввизетейн“ с възнамерение за дуа, тогава това е позволено. Както няма никакъв проблем и в това да се чете тевбе, истигфар, текбир, техлил, тевхид, тесбих, тахмид и т.н.

Докосването на мобилен телефон или друг електронен носител, в който е свален електронен вариант на Свещения Коран, е позволено и няма никакъв проблем да се носи в джоба. Защото това, което носим, е електронен носител, а той не се счита за мусхаф. Според това не е проблем, ако се чете Коран от мобилен телефон или друг електронен носител без абдест. Но заедно с всичко това по-добре и по-прието е винаги, когато се чете Коран, да сме с абдест. И Аллах Теаля знае най- добре!

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.