ВМС обяви носителите на наградата „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“

Висшия мюсюлмански съвет обяви имената на личностите, които ще получат наградата на името на първия главен мюфтия на България - „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ през 2023 г. 

Отличието се присъжда на хора, които дават пример на обществото и допринасят за развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност у нас.  

По традиция наградата ще бъде връчена на 8 декември - денят, когато през 1910 г. е избран първият главен мюфтия на България. 

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе на 8 декември, в кино "Люмиер", от 18 ч. 

С плакета на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди ще бъдат удостоени петима души, като едната награда е почетна и институционална. 

През 2023 г. с отличието ще бъдат удостоени:

1. Ехлин Аронов - визионерът, който търси истината

Ехлин Аронов е роден на 20 април 1986 г. в Балчик. Той е обществена фигура, съчетаваща множество интереси и роли. Основните си познания за Исляма получава в Коран курса в града. Известно време учи в Мюсюлманската школа в с. Устина, след което завършва и Курса за имами в гр. Шумен. През 2011 г. става имам в Балчик.

Ехлин ходжа проявява интерес към различни области на знанието - психология, социология и астрономия.

Ходжата, както всеки го нарича в града, е известен с обособяването на впечатляваща колекция от минерали в специално помещение към джамията. Той насърчава търсенето на истината и подчертава важността на познаването и разбирането на Вселената, която той вижда като проявление на живота.

Балчишкият имам носи отговорността за духовното наставничество на общността в града. Той следва учителската роля на пратеника Мухаммед (с.а.с.), която съчетава умение, наука и духовност. 

В своята библиотека към джамията с 4000 тома книги Ехлин Аронов предлага солиден ресурс от знание и вдъхновение. 

Имамът активно подкрепя четенето, разгръщайки пред учениците и приятелите на джамията своето виждане за значението на знанието.

"Ателието на Тишината 4'33", което той ръководи, се явява платформа за споделяне на красотата на истината и общуването с близки и приятели.  

Ехлин Аронов вдъхновява младите да търсят духовно развитие и предлага ценни съвети, свързани с вътрешното преосмисляне.

Учениците му споделят, че благодарение на него не само откриват истината, но и изживяват духовна еволюция.

"Съвършен е единствено Създателят, а ние човеците сме сътворени от частица полъх. Затова винаги се стремим към съвършенството“, казва често Ехлин Аронов пред вярващите.

2. Исмаил Исмаилов - неуморният доброволец

Исмаил Исмаилов е роден на 16 юни 1947 г. в село Трескавец, област Търговище. 

След демократичните промени се премества в село Презвитер Козма. През 1995 г. е избран за член на Мюсюлманското настоятелство в селото и му е възложена задачата да отговаря за религиозната дейност в област Търговище.

През 1997 г. става член на Районния мюсюлмански съвет и организира религиозни дейности в селата в общините Омуртаг и Антоново. През 2005 г. е избран за член на Висшия мюсюлмански съвет. 

Исмаил Исмаилов се отличава като голям доброволец. Той се посвещава на мюсюлманите в района, без да получава възнаграждение за своя труд.

От 2015 г. заема длъжността на експерт в отдел „Вакъфи“ към Районно мюфтийство - Търговище. В този период той работи за възстановяването на 2800 декара земеделска земя и 900 декара гори, които се явяват вакъфски имоти. Усилията му са увенчани с успех. 

Исмаил Исмаилов полага големи усилия и за придобиването на нотариални актове на над 50 джамии. 

Благодарение на активната му дейност отдел „Вакъфи“ в Районното мюфтийство - Търговище отдава всички вакъфски имоти под наем. Това от своя страна генерира приходи за Мюсюлманското изповедание, които се използват за развитието на духовния живот.

Исмаил Исмаилов е сред хората, които могат да бъдат приети като основоположници на регионалната структура на Мюсюлманското изповедание в област Търговище. Освен това той ни напомня за нашите предци, които са правили добро, без да очакват отплата.

3. Д-р Йордан Цонев - законодателят, който подкрепя религиозните общности 

“Вярвам в Бога и искам да знам много неща, защото човек се променя. Върху всички тежат грехове, дори светците са имали грехове…”, са думи на Йордан Цонев от юни 2013 г. 

Йордан Цонев е роден на 5 октомври 1956 г. в с. Карапелит, област Добрич. Завършва Икономика и организация на строителството в Икономическия университет във Варна.

Освен с дългогодишния си опит в политиката, Йордан Цонев е познат в обществото и със своята преданост към духовните ценности.

Той е вдъхновител и строител на две красиви джамии в България, изградени с личните му средства. Едната се намира в град Варна, а другата - в с. Цонево, обл. Варна. Подкрепя и редица благотворителни инициативи. Всяка година в началото на месец Рамазан дава ифтар за над 500 души в Централната софийска джамия. Подпомага кампании на Мюсюлманското изповедание и Българската православна църква. 

Йордан Цонев заема важна роля при разработването и приемането на промените в Закона за вероизповеданията през 2018 г. Той е ключов за устойчивото финансиране на вероизповеданията в България, осигурява ресурс за заплати на имамите и спомага за стабилността на религиозните общности в страната.

Йордан Цонев е не само политик, но притежава и докторска степен по Богословие. С впечатляващия си професионален път, важния принос в политиката и подкрепата за религиозните общности той остава и ще бъде винаги високо уважавана личност.

4. Мустафа Кадьов - отдаденият на службата в името на обществото 

Успехите на Мюсюлманското изповедание се крепят на дългогодишните и неимоверните усилия на служителите и доброволците. Това са тези хора, които приемат своята работа и доброволна служба за кауза и призвание. Някои от тях са известни на обществото, а други остават неизвестни, но следите им остават за винаги. 

Един от тези хора е Мустафа Кадьов, който е роден през 1929 г. във Велинград.

През 1990 г. е избран за председател на Мюсюлманското настоятелство в кв. "Лъджене", във Велинград. И до ден днешен продължава съвестно и отговорно да изпълнява тази длъжност, която за него се е превърнала в кауза.

Мустафа Кадьов ежедневно е ангажиран с дейностите на Мюсюлманското настоятелство, което включва административно обслужване на джамията, финансови дейности, управление на вакъфските имоти.

Заедно с това полага и големи усилия за реализиране на една голяма кауза - изграждането на джамия в града, която днес е един от най-важните мюсюлмански центрове в района. 

Мустафа Кадьов има огромни заслуги и за опазването и развитието на вакъфските имоти в града. В тази насока дълги години е водил различни съдебни дела, голяма част от които са завършили неуспешно поради „разбираемото“ отношение на съдебните институции към вакъфския въпрос. Той е живата памет на тази кауза.

На преклонна възраст продължава всеки ден да се грижи за вакъфите, които е поел, със съзнанието на загрижен стопанин. Той допринася за съхраняването и развиването им, приемайки ги за неразделна част от паметта и идентичността на мюсюлманите в България.

5. Шукри Ходжев – човекът на словото

Шукри Ходжев е роден на 12 януари 1984 г. в село Късак, обл. Смолян. Завършва Духовното училище в Русе и Висшия ислямски институт.

Още по време на следването си е назначен за имам на гр. Лъки, област Пловдив. Година след дипломирането си вече е имам в с. Бръщен, област Смолян. 

Шукри Ходжев изцяло се отдава на ислямското просвещение, като се старае да научи малки и големи на основните послания в Исляма.

Осъзнавайки необходимостта от религиозна литература за развитието на мюсюлманската общност у нас, Ходжев събира всякакви издания на български език по темата.

Днес може да се похвали с една от най-богатите частни библиотеки в страната, съдържаща почти всички книги, списания и вестници на мюсюлманска тематика.

Според Шукри ходжа няма мюсюлманин, който да не иска да получи знание, но не не всеки има възможността.

Именно затова той не крие знанието, което Аллах Теаля му е дал, а се старае да го разпространи. Той полага и огромен доброволен труд за дигитализиране на печатните мюсюлмански издания, за да достигнат до по-широка аудитория. 

През 2013 г. Шукри Ходжев става официален разпространител на Издателството на Главното мюфтийство и в продължение на 10 години благодарение на неговите усилия ислямската литература достига до мюсюлманите в района.

****

Наградата „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ е учредена през 2017 г. Тя носи името на първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г.

Целта на наградата е лица с ярки постижения и принос в развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната да получат публично признание и да популяризираме техните действия. 

Вярваме, че по този начин ще допринесем в обществото ни да има повече добри примери, откоито да се учим.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.