Доживотна присъда за убиеца на шестимата мюсюлмани в ислямския културен център на Квебек, Канада

 

Ислямският културен център на Квебек все още пази спомена от терористичната атака от януари, 2017 година

 

Обвиненият за убийствата на шестимата мюсюлмани в канадския ислямски културен център от 29 януари 2017 година беше осъден на доживотен затвор. Присъдата на канадския съд бе оповестена на 8 февруари (петък) тази година.

Терористичната атака срещу мюсюлмани беше извършена в канадския ислямски център в Квебек преди две години. Припомняме, че при смъртоносното нападение шестима души бяха убити и осем други  простреляни. Стрелбата беше открита по време на нощната молитва в мюсюлманския храм.

Убиецът е Александър Бисонет – 29-годишен студент с френско-канадски произход. През март 2018 година той бе признат за виновен от съда по шест обвинения в предумишлено убийство. Присъдата е с възможност за условно освобождаване след излежаване на 40 години в затвора. 

Канадският съд смята, че действията на Бисонет са били мотивирани от предразсъдъци към мюсюлманските имигранти, като за нападението са повлияли и психическите проблеми на обвиняемия. Прокуратурата настояваше Бисонет да получи 150 години затвор без възможност за условно освобождаване. Това е най-тежката присъда в Канада днес. 

Стотици се събраха в Университета „Лавал“ в Квебек на 29 януари тази година, за да почетат паметта на шестте мюсюлмански жертви

 

Автор: Л. Чаушева 

Снимки: The Wall Street Journal

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.