Турция призова Китай да затвори концентрационните лагери за мюсюлмани

 

Активисти протестират срещу репресивната политика на Китай спрямо малцинството на уйгурите пред китайското посолство в Лондон на 2 февруари т.г./ Снимка: NurPhoto

 

Преди дни Турция официално призова Китай да затвори концентрационните си лагери на територията на страната, в които задържа мюсюлмани.

В позиция на външното министерство на Турция, публикувана на 9 февруари тази година на официалния сайт на институцията, се казва, че повече от 1 млн. уйгури  са били подложени на "изтезания" в “политическо промиване на мозъци“ в "концентрационни лагери", съобщава Times

По думите на говорителя на турското външно министерство Хами Аксой, останалите мюсюлмани в страната, които не са задържани, са "под голям натиск". Той добавя, че "Повторното въвеждане на концентрационни лагери през 21-ви век и систематичната политика на асимилация на китайските власти срещу уйгурските тюрки е голямо притеснение за човечеството".

Призивът на Турция към Китай е провокиран от случая със смъртта на известния музикант от етническото уйгурско малцинство Абдурехим Хейит. Той излежавал осемгодишна присъда в района на Синдзян. По думите на Хами Аксой, оповестената смърт на Хейит "засили реакцията на турската общественост към сериозните нарушения на правата на човека в Синдзян". От турското външно министерство призоваха и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш "да предприеме ефективни стъпки за прекратяване на човешката трагедия".

Чрез посолството си в Анкара Китай призовава Турция да оттегли своите "фалшиви обвинения", а коментарите определи като „напълно неприемливи“. 

"И Китай, и Турция са изправени пред трудната задача да се борят с тероризма. Ние сме против поддържането на двойни стандарти по въпроса за борба с тероризма", коментира Китай.

Снимка: Global Village Space

 

Общността на уйгурите е етно-религиозна общност с тюркска народност в Китай. Представителите й населяват предимно северните и западните части на страната. Малцинството на уйгурите в Китай е значителна част от общото мюсюлманско население в страната. Мюсюлманите са 1-3% от цялото китайско население.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.