Историята на дядо Юсеин Мадански от село Чепинци: Когато отплатата за добрината е добрина

 

 

73-годишният дядо Юсеин Мадански от смолянското село Чепинци е обикновен отруден българин, изповядващ исляма. И както обикновено се случва в живота - най-обикновените хора да вършат най-възвишените необикновени дела, така и дядо Юсеин има зад гърба си едно изключително благородно дело. То беше популяризирано от няколко медии през последните месеци.

Последният епизод на предаването на NOVA телевизия и продуцентска къща „Телеман“ „Ничия земя“ от 9 февруари (събота) също беше посветен на безкористното начинание на възрастния мюсюлманин от Родопите. На него именно той посвещава последните няколко години – да изгради стабилен мост в населеното място, разчитайки почти единствено на собствените си сили и възможности, за да е в полза съоръжението на съседите му от Янева махала в Чепинци и на всички хора в селото.

3-4 години време му отнема, за да изгради съвсем на ръка, без специализирана техника мост, който изпробвано издържа на натоварване от 26 тона.

Днес дядо Юсеин живее скромно, но със завиден  позитивизъм и с искрено задоволство към Аллах (с.т.). Доволен е от всичко в живота си, но пред екипа на „Ничия земя“ споделя, че има „една грижа“ само.

„Имам желание вече да посетя Свещените земи – на хадж да отида.“, споделя възрастният мюсюлманин. - „Ако имам късмет, ако имам отреден път от… Всевишния, ще отида. Ако не – пак берекет версин.“ – допълва по темата пред телевизионния екип дядо Юсеин.

Благодарение на излъчения телевизионен епизод от „Ничия земя“ и на „силата“ на социалните мрежи, за много кратко време историята на родопчанина достигна до широк кръг от хора не само в България, но и в чужбина.

Изгледали телевизионното предаване от събота, десетки мюсюлмани се обединиха в желанието си да помогнат на 73-годишния мюсюлманин да реши „грижата“ си и може би да сбъдне една от най-съкровените си мечти.

Джамията в село Чепинци

 

„Ако 100 килограма биха били непосилни за вдигане от един човек,  то същите тези килограми биха били детска игра за десетима! И в този ред на мисли - ако 600 човека дадат по 10 лева садака, този наш брат би сбъднал мечтата си, а нашият семеен бюджет дори няма да го усети.“ – гласят обсъжданията в социалните мрежи на желаещите да изпратят дядо Юсеин на хадж.

Инициаторите се свързали с Районно мюфтийство – Смолян, като районният мюфтия Неджми Дъбов се заел с въпроса.

В резултат е предоставена банковата сметка на Мюсюлманско изповедание, на която всеки желаещ би могъл да направи дарение за каузата. Важно е в основанието за паричния превод по сметката да се посочи „за хадж на Юсеин Мадански“.

 

За дарения следва да се ползва следната банкова информация:

Получател: Мюсюлманско изповедание

Име на банката: Търговска банка Д – Добрич

IBAN: BG72DEMI92401000198757

BIC: DEMIBGSF

 

Искрено отправяме дуа и се надяваме с помощта на Аллах и със съвместни усилия да стане така, че отплатата за добрината на дядо Юсеин да е отново добрина!

И нека не забравяме, че в хадис, предаден от Абу Хурейра (р.а.), Пратеникът (с.а.с.) казва:

 „Който премахне грижа от земните грижи на един вярващ, Аллах ще премахне грижа от грижите му в Деня на възкресението. И който улесни човек, намиращ се в затруднение, Аллах ще го улесни и в Земния, и в Отвъдния живот. И който прикрие мюсюлманин, Аллах ще го прикрие и в Земния, и в Отвъдния живот. И Аллах е в помощ на раба, докато той е в помощ на брат си...”

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.