Креативна идея на един мюсюлманин: Безплатни книги при въздържание от използване на смартфон

Усмихнат шофьор на такси от град Басра в Южен Ирак предлага на своите клиенти безплатни книги, но само на тези които действително се интересуват от тяхното съдържание. 20-годишният Али Муайяд Кассим подарява книга от тези в таксито на този пътник, който по време на пътуването без прекъсване чете в продължение на повече от 10 минути. Но Кассим има и още едно изискване: пътникът да сложи настрана своя телефон. Кассим учи в горните класове и сам обича да чете, но е принуден да работи като шофьор на такси, защото трябва да издържа семейство от осем човека.

Той е започнал да вози със себе си книги, за да може да чете в моментите на почивка или докато чака клиенти. Според думите му, у него се зародила идеята да направи библиотека на колела, когато пътниците започнали да се интересуват от съдържанието на избраните от него книги.

Али Муайяд Кассим споделя: „Когато започнах да работя като шофьор на такси, разбрах, че това ще ме отдели от книгите и постоянно исках разрешение, за да мога да чета. Аз не можех да оставя работата си и време за четене не ми оставаше. Бях на кръстопът и най-накрая реших да возя със себе си книги. Всичко стана неочаквано, без да съм го планирал и в резултат се появи идеята за четящо такси“.

Отначало Кассим предлагал на клиентите си да почетат от неговите собствени книги, но много скоро от идеята му се заинтересували издателствата и сега те му предоставят безплатно от своята продукция в качеството на промо акция. В неговата кола винаги има по около 20 книги от различни жанрове, в това число художествена литература, философски и научни книги, поезия и други.

Басра винаги се е считала за културен център на страната, известна със своята архитектура, джамии и библиотеки. Книжарите от улица „Фарахиди“, на която се намират само книжарници, потвърждават, че интересът към литературата в техния град никога не е намалявал, съобщава Ройтерс.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.