Приветствие на Главния мюфтия по случай нощта Мевлид

 

Според мюсюлманското летоброене,  на тази дата преди повече от хиляда  години    в дванадесетия ден на месец Рабиу-л еввел в град Мека се ражда последният пратеник Мухаммед (с.а.с). Стотици години хората следват пътя на Аллах и сунната на Неговия пратеник Мухаммед. Защото, следването на Мухаммед (а.с.) е единствен път към щастието.

Тази вечер отбелязваме нощта Мевлид*, т.е. раждането на Пратеника Мухаммед (с.а.с).

На фона на динамичния живот, който  не ни позволява да се грижим рационално за себе си, ставаме свидетели на случки,  приемащи се  за съвременно явление. Всъщност няма нищо ново под слънцето. В последно време научаваме от средствата за масова информация за завишаване на цени, за насилие над хора и за ред други меко казано неприятни постъпки на членове от нашето общество. Това се е повтаряло в човешката история, но е имало и периоди, в които подобни деяния са решавани справедливо и дълго време не са се повтаряли.

Една от големите пречки за решаването на подобни проблеми в нашето съвремие е нежеланието да се поучим от опитите на предшествениците си  и най-вече нежеланието да се решават подобни казуси според волята на Твореца на вселената. Често пъти хората търсят решение на проблеми според собствените си виждания, като претендират за промяна във възгледите на хората. Според тях  проблеми като насилие, измама и пр. трябва да се решават по „цивилизован” начин,  защото е неприемливо в 21. век да се взима пример от средновековието.

Най-доброто решение на всички трудности в човешкия живот е следването на принципите на религията и по-точно запазената в оригинален вид  религия. Когато се постави въпроса за това дали е възможно да се приложи на практика религиозният принцип, отговорът е „да”. Защото този принцип вече е прилаган от хора от плът и кръв и имаме пример, който да следваме. Нещо повече, този религиозен принцип е прилаган в условия по-трудни от съвременните и въпреки това има отлични резултати.

 Необходимо е само да видим как и по какъв начин Мухаммед (а.с.) и сподвижниците му са решавали възникналите проблеми.

Пратеника на Аллах е прекрасен образец за вас – за всеки, който се надява на Аллах и на Сетния ден, и често споменава Аллах”. ( сура Азхаб, 33/21)

Пратеникът е прекрасен образец за нас във всяка сфера на човешкия живот.  Личността  на Мухаммед (а.с.) може да бъде видяна  като обикновен човек, както може да бъде разглеждан и като съпруг, баща, съсед и пр. В същото време той е държавен глава, който за пръв път в човешката история говори за човешки права и  като държавник за пръв път в човешката история признава малцинства в държавата си.

Всичко това може да послужи за пример на всеки един от нас, независимо какво е общественото му положение и независимо с какви хора съжителства. Достатъчно е да има искрено  желание за решаване на проблемите и обезпечаване на щастие не само в личностен, но и в обществен аспект. Въпреки, че е трудно да се обясни това положение на много хора, всеки, който се е опитал да го разбере и приложи е успял.  А всеки, който се отвърнал от този път се е заблудил. Аллах да напъти всички ни и да ни дари със щастие!

 

Есселяму алейкум!

С уважение,

 

Д-р Мустафа Хаджи

Главен мюфтия на мюсюлманите в Република България

 

*Мевлид на арабски означава раждане

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.