Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи проведе официална среща с президента Румен Радев

На 2 ноември (петък) 2018 година главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи проведе официална среща с президента на страната Румен Радев. Тя беше инициирана от Главното мюфтийство и се проведе в сградата на президентството на бул. „Княз Ал. Дондуков“ № 2 в столицата.

В рамките на разговора си с държавния глава главният мюфтия повдигна важни въпроси, свързани с готвените и приети на първо четене промени в Закона за вероизповеданията и произтичащите от тях притеснения на мюсюлманската общност в страната ни. Обсъдени бяха някои аспекти на промените, сред които ограничението за външно финансиране на вероизповеданията, обучението на мюсюлманските духовници и изясняването на статута на Висшия ислямски институт у нас, и още други.

Президентът Румен Радев сподели, че подкрепя дейността на Мюсюлманско изповедание в България и акцентира върху това, че обучението на мюсюлмански духовници в страната ни следва да бъде в собствена материална база и съобразено с установените у нас образователни стандарти.

„Изготвянето на законопроектите за дейността на вероизповеданията в България следва да бъде в конструктивен диалог с представителите на традиционните религиозни общности“, заяви на срещата с главния мюфтия Румен Радев. От своя страна, д-р Мустафа Хаджи подчерта, че Мюсюлманското изповедание и Българската православна църква споделят общи позиции в диалога по отношение на промените в Закона за вероизповеданията.

„За нас е от изключително значение да имаме връзка с държавните институции при решаването на тези въпроси“, каза още по време на срещата д-р Мустафа Хаджи.

Срещата с държавния глава Румен Радев е от поредицата срещи с представители на държавни институции, които Мюсюлманско изповедание в България инициира през последния месец. Всички те са свързани с приетите на първо четене на 11 октомври тази година промени в Закона за вероизповеданията.

Припомняме, че дотук главният мюфтия на мюсюлманите в България освен с президента Румен Радев проведе официални срещи още с премиера Бойко Борисов, с министъра на образованието Красимир Вълчев и с представители на различни дипломатически мисии у нас.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.