Историци от България и САЩ посетиха Районно мюфтийство - Русе

 

На 11.09.2018 година (вторник) на посещение в Районно мюфтийство – Русе бяха Теодора Бакърджиева – уредник в Отдел „История на България през XVXIXвек“ при Русенски исторически музей (РИМ) – Русе и д-р Джейн Хатауей – преподавател  по Ислямска и световна история в Исторически факултет към Държавния университет на Охайо, САЩ.

„По време на посещението разговаряхме относно историческото минало на град Русе по време на Османския период. Визитата бе по инициатива на Теодора Бакърджиева и бе по повод гостуването на д-р Джейн Хатауей в град Русе. След срещата в мюфтийството заедно посетихме джамията „Мирза Сеид Паша“. – сподели за Grandmufti.bgрайонният мюфтия на Русе Юджел Хюсню.

Д-р Хатауей, която към момента е на посещение в България, е американски историк, специализирал по История на Османската империя преди XIXвек. Автор е на общо девет исторически книги, както и е написала редица статии на различна тематика. Д-р Джейн Хатауей е член на Борда на директорите на Асоциацията на близкоизточни изследвания на Северна Америка. Провежда курсове на различна тематика – за арабските провинции в рамките на Османската империя, животът на еврейските общности под ислямско управление, ранното ислямско общество и много други сфери от историята.

На раздяла след състоялото се посещение и двете страни изразиха задоволството си от проведената среща и си обещаха в бъдеще съвместните срещи да продължат.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.