С деветима първенци завърши XII-ото Национално състезание по основни познания за исляма

На 8 и 9 септември 2018 година в Момчилград се проведе XII. Национално състезание по основни познания за исляма. Тази година то  беше организирано от екип, ръководен от Халил Ходжов – началник на Отдел „Иршад“ в Главно мюфтийство. Освен експерти от Отдел „Иршад” организационният екип включваше още експерти от отделите „Образование” и „Медии и култура“.

Същинската част от конкурса, в който участие взеха първенците, завършили летните коран-курсове в страната тази година и класирали се на първите места на регионалните състезания в страната, се проведе в базата на Духовно училище – Момчилград на 8 септември (събота).

Програмата беше официално открита с четене на знамения от Свещения Коран и с приветствия, отправени към всички гости от районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. Приветствие отправи и Метин Акбаш – аташе по социалните въпроси към Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. Събитието беше уважено още от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, от районни мюфтии от цялата страна, от директори на духовните училища в България, както и от представител на местната власт в Момчилград.

Състезателите, които представяха различни районни мюфтийства от цяла България, преминаха през писмено и устно изпитване, като показаните резултати бяха оценявани от жури с председател д-р Ахмед Лютов и членове Орхан Осман и Сами Фазлийски  - преподаватели в Духовно училище – Момчилград.

На втория, неделния ден от програмата в момчилградското читалище „Нов живот“ се проведе официалната церемония по награждаването на финалистите. Те бяха общо 9 –  всички първенци в съответната от всички четири категории, в която са се състезавали. А имената им са, както следва:

I-во ниво

Фатме Кьойбашиева - РМ - Благоевград( 7-10години)

Унка Влакнова - РМ - Пазарджик ( 11-13 години)

Осман Мехмед - РМ - Айтос ( 14-17 години)

 

II-ро ниво

Тахир Къпо – РМ - Благоевград ( 7-10 години)

Салих Джихан – РМ - Пазарджик ( 11-13 години)

Невсе Мехмед - РМ - Айтос ( 14-17 години)

 

III-то ниво

Бедри Бедриев - РМ - Смолян (11-13 години)

Ахмед Шалганов- РМ - Смолян ( 14-17 години)

 

IV-то ниво

Найле Мулаисмаил - РМ - Благоевград ( 14-17 години)

 

От името на Главно мюфтийство в България всички финалисти на XII-ото Национално състезание по основни познания за исляма получиха грамоти, благодарствени плакети, по 100 лева парична награда, както и подаръчни пакети с ученически принадлежности и книги издания на Главно мюфтийство. Отличилите се млади мюсюлмани получиха парични награди и от други дарители, а Районно мюфтийство – Кърджали също ги зарадва с подаръци.

Национално състезание по основни познания за исляма 2018 беше закрито със заключителните слова и с дуата, отправена от водача на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.