Регионално състезание по основни познания за исляма се проведе в Разград

 

На 25 август 2018 година в джамията „Ахмед бей” в град Разград се проведе XIV-ото Регионално състезание по основни познания за исляма. За поредна година то беше организирано от Районно мюфтийство – Разград.

Нетърпеливи деца от цялата разградска област, които цяло лято очакваха този ден, още от ранна утрин започнаха да пристигат в града, за да премерят знания за своята религия, придобити по време на лятната ваканция в коран-курсовете. В региона тази година летни коран-курсове се организираха в общо 40 населени места, а в тях участваха 352 деца.

В състезанието през настоящата година участие взеха 11 курса, като 20 деца се съревноваваха индивидулно.

Състезанието премина в три кръга. Първият кръг беше теоретически и включваше въпроси, свързани с изпълнение на намаз, абтез и други. Вторият кръг беше за четене наизуст на късите сури от Корана и художествено четене. В трети кръг децата решаваха тест, в който освен всичко друго трябваше да покажат и бързина.

Състезанието беше открито с четене на пасажи от Коран-и Керим от Ибрахим Топуз – гост-имам от Република Турция. В началото на състезанието районният мюфтия на Област Разград Мехмед Аля приветства всички присъстващи преподаватели, гости и деца, пожела успех на участниците и благодари на техните преподаватели за положените усилия и отговорната им роля във възпитаването на подрастващите мюсюлмани. С нелеката задача да отсее най-добрия се зае журито в състав: Председател: Хамди Незир - имам на село Мортогоново и членове: Елман Ехлиманов - имам на централна джамия в село Дянково и Шакир Ахмедчиков - имам на град Разград.

Водещ на състезанието беше Сунай Зюлкяр - имам на град Завет. Всички деца се представиха на ниво, като особена похвала заслужиха  отборите на коран-курсовете, които за първи път участваха в подобно състезание. Но като във всяко състезание трябваше да се излъчи  най-добре подготвен първенец. И на това първо място се класира Налан Хавенгел от коран-курса в  град Разград с общо 156 точки и с преподавател Шакир Ахмедчиков. На второ място се класира Мелек Мустафова от коран-курса в село Киченица с 147 точки с преподавател отново Шакир Ахмедчиков, а третото място бе за Айкут Хайриев от коран-курса в село Дянково с преподавател Елман Сюлейманов.

Наградният фонд включваше различни предметни награди. В рамките на програмата бяха проведени и спортни състезания. А накрая тя беше закрита с дуа и с осигурен обяд за всички присъстващи.  

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.