Прием по случай Курбан байрам

 

На 21 август  в сградата на Главно мюфтийство се състоя официалният прием по случай Курбан байрам.

Гостите бяха посрещнати от заместник главния мюфтия Бирали Бирали, председателя на ВМС Ведат Ахмет и главният секретар на Мюсюлманско изповедание Джелял Фаик.

Традиционно на всеки празник мюфтийството организира прием, на който се канят представители на различните религиозни общности, дипломати, политически представители, журналисти, интелектуалци и общественици.

Заместник главният мюфтия се обърна към гостите с думите: "Позволете ми да ви приветствам от името на главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи и от свое име с добре дошли на приема по случай Курбан байрам.“

Заместник главният мюфтия честити празника на всички мюсюлмани и изрази радостта си от присъствието на представителите от другите религиозни общности в България.

Относно празника заместник главният мюфтия каза: „Курбан байрам е един от големите празници на мюсюлманската общност. По време на Курбан байрам ние следваме традицията на праотеца на пратениците Ибрахим (а.с) (Аврам). Тази традиция идва при нас от Пратеника Мухаммед (с.а.с). Също така този факт показва, че познаването на богослуженията може да бъде причина за сближаване, а не за противопоставяне. В днешния ден всички мюсюлмани, следвайки тази традиция казват, че религиозните различия не са в основата за противоречия между хората. Напротив за противоположност между хората могат да бъдат религиозните незнания и невежества и следване на егоистичните пориви на човека.“

Гостите благодариха за любезната покана на домакина и изразиха желание да са по-чести моментите, в които хора от различни религии и етноси споделят и уважават празниците взаимно.  


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.