В Сараево започна шестото лятно училище за  мюсюлмани докторанти и специализанти

 

На 4 август тази година в столицата на Босна и Херцеговина беше официално открито тазгодишното, шесто поред лятно училище за мюсюлмани докторанти и специализанти. Toзапочна с приветствие от страна на директора на Центъра за академични изследвания в Сараево д-р Ахмед Алибашич, който е и координатор на всички регионални и европейски програми на центъра. 

Темата на тазгодишното издание на програмата е „Ислям в Европа: Предизвикателствата на плурализма“, а в него участие вземат общо 28 младежи от различни страни на Европа. Домакин на двуседмичното събитие тази година е Факултетът за ислямски науки – Сараево. 

Програмата за настоящата година включва общо 80 часа лекции на различни учени и интелектуалци в различни научни сфери. Сред тях са д-р Ахмед Алибашич, д-р Фикрет Карджич, д-р Джонатан Браун, д-р Ермин Синанович, д-р Еди Ебноу и други. В рамките на 15 дни лекторите ще запознават студентите с различни съвременни подходи в сферите на ислямски, хуманитарни и социални науки.

Лятното училище за мюсюлмани специализанти и докторанти се организира за шести път съвместно от Международен институт на ислямската мисъл - Лондон, Факултет по ислямски науки - Сараево, Институт по епистемологични науки – Брюксел и Център за академични изследвания – Сараево съвместно с американския „Институт на Феърфакс“.

В предишните издания на лятното училище участие са вземали и студенти от България. Желаещите да се включат в него следва да минат етап на кандидатстване, който обикновено се осъществява през пролетта на всяка година.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Centarzanaprednestudije - Sarajevo


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.