Сериозен недостиг на преподаватели по ислям в училищата във  Финландия

 

          Преди дни финландският регионален ежедневник SavonSanomat повдигна темата около един сериозен проблем, с който се сблъсква финландската държавна образователна система, а именно – недостигът на квалифицирани преподаватели по религия ислям. По информация на ежедневника броят на мюсюлманските ученици в скандинавската страна е 10 000, а към момента учителите по религия ислям наброяват едва 20 човека.

          По думите на Туомо Лааксо от финландска образователна асоциация „Учителите по ислям във Финландия са с много разнообразен бекграунд – някои може да са експерти в сферата на религията, други са учили в университет или дори имат нужната квалификация за учител, но по друг предмет.“ Според него преподавателят по ислям е нужно да има завършена магистърска степен, която да включва и педагогика като изучавана дисциплина.

          „Нужна ни е специална образователна програма, по която хора с университетско образование да имат възможността да кандидатстват. Тя ще бъде срочна и финансирана от държавата“. – добавя още Лааксо, цитиран от ежедневника SavonSanovat. По думите му, ако държавната система не може да осигури религиозно обучение на децата от определено вероизповедание, тогава то може да бъде организирано от съответната местна религиозна общност, но в този случай училището няма да може да следи учебната програма.

          Мюсюлманската общност във Финландия таи определени притеснения по въпроса. Едно от тях, например, е, че системата допуска религия ислям да се преподава на учениците от хора, които не са мюсюлмани или дори по-лошо – атеисти, пише още SavonSanomat. По думите на местен имам, цитиран от изданието, вече са получавани оплаквания във връзка с преподаватели по ислям в училищата, които споделят, че не вярват в Бог.

Източник: www.savonsanomat.fi

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.