Защо мюсюлманите се молят върху килимче?

 

Една от особеностите на последователите на Пророка Мухаммед (с.а.с.) е възможността да извършват молитва на всяко едно място на Земята. По-рано на вярващите това е било забранено и те имали право да се молят само в храмовете. Така озовавайки се на място, където няма храм, на човек не му оставало нищо друго, освен да се откаже от молитвата.

За пророците това изискване е било още по-строго, предписани им било да извършват молитва само в михраба. От милостта на Всевишния и от любов към Пророка Мухаммед Той направил цялото Земно кълбо място за намаз.

Посланикът на Аллах в един от своите хадиси е казал: „Цялата Земя е направена като място за молитва за мен и всеки човек от моите последователи може да се моли там, където времето за намаз го застигне.” (Имами Бухари и Муслим)

Защо мюсюлманите се молят върху килимче? Това се прави с цел спазването на чистотата. Едно от условията на намаза е мястото, на което се отслужва, да е почистено от всякакви нечистотии. Такива се явяват кръв, урина, кал, гной и други. Към нечистотиите се отнася и слюнката на кучето.

Тъй като не всяко място, където сме решили да извършим намаз, е чисто, даже и в дома ни. Постланият на пода килим може да бъде изцапан с най-различни вещества и за негово очистване ще е необходима течаща вода, а тя не винаги може да бъде осигурена. Затова е започнало да се поставя килимче на пода, за да може да бъде опазено мястото за намаз от всякакви нечистотии.

Килимчето може да бъде постлано и на улицата, за да не бъдат изцапани дрехите на молещия се, особено в дъждовно време.

                                                                                               

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.