Ифтар в град Котел събра хора от различни религии

 

На 04.06.2018 година, т.е. 21-та вечер на месец Рамазан, Котел  стана домакин на ифтар, който събра хора от различни религии и стана причина да се сподели благодатта на Аллах с всички независимо от религиозните и етнически различия.

На ифтара присъстваха председателят  на ВМС Ведат С. Ахмед, заместник  главният мюфтия  Бирали Бирали, членове на НСРОБ , мюфтията на гр. Одрин Емруллах Узум и други гости от Република Турция, представители на алианската общност от района, районните мюфтии на Айтос - Селяхаттин Мухаррем, на Монтана Неджати Али, временно изпълняващият длъжността районен мюфтия на  Търговише Назиф Расимов.

 Домакинът  на вечерята ифтар районният мюфтия на Сливен Акиф Акифов приветсва всички гости, изказвайки своята благодарност и задоволство, затова че има възможност да събере толкова различни хора на едно място, което дава една допълнителна украса на този благодатен  месец Рамазан.

Председателят на ВМС Ведат С. Ахмед  каза: „Оручут е един ибадет, който сближава, прави мюсюлманите по-отговорни и съпричастни, без да се прави разлика между мюсюлмани и немюсюлмани.“

Мюфтията на Одрин Емруллах Узум изрази своята радост затова, че има възможността още веднъж да се срещне с представители на НСРОБ след срещата в Одрин.

„Радвам се на тази  традиция хора от различни  изповедания да бъдат в диалог и да се опитват да преодолеят предизвикателствата пред тях.“ каза одринският мюфтия Емруллах Узум и  изрази своята готовност да се присъедини към тази добра практика - религиите да бъдат заедно и  да помагат за преодоляването  на социалните кризи.

„В този месец на личностното израстване протягането на  ръка към хора в нужда  е най-важното, което може да прави един мюсюлманин.“ каза още Емруллах Узум и  напомни думите на  Султан Мехмед Втори: „Не питайте хората от коя религия или общност са, а питайте какви нужди имат и помагайте.“

Вечерята приключи с молитва за едно сплотено и мирно общество и желание тези човешки срещи да  бъдат от делата от които Аллах е доволен.

 

Автор: Юзлем Тефикова

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.