С тържествена програма завърши 4-месечният курс за имами в Рудозем

 

        На 13 май, 2018 година в Централната джамия на град Рудозем се проведе тържествена програма по повод официалното завършването на 4-месечният интензивен курс за имами. Курсът се проведе в учебната база на централната джамия на град Рудозем, под егидата на Главно мюфтийство и администриран от Районно мюфтийство – Смолян.

         В курса взеха участие 20 курсисти от Област Смолян, на които бяха изнесени общо 200 лекции от районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, наместник-районния мюфтия Селви Караосманов, Хайри Шерифов - експерт - Отдел „Иршад“, имамите на град Рудозем Вахди Делихусев и Нихат Адемов, както и имамът на село Боровина Мехмед Селимехмедов. Също така на курсистите бяха изнесени лекции и от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, заместник-главния мюфтия Бирали Бирали и районния мюфтия на София Мустафа Избищали.

         Официални гости на тържеството бяха главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, директорът на Курса за хафъзи в град Мадан хафъз Шефкет Хаджи, както и имами, представители на мюсюлмански настоятелства и общественици от областта.

         В своето приветствие районният мюфтия поздрави курсистите с успешното завършването на курса, както и активните участници в него, благодари на преподавателите за положените усилия в този кратък период да предадат максимално познания на курсистите. Районният мюфтия благодари и на Мюсюлманско настоятелство – Рудозем, както и надиректора на Курса за хафъзи в град Мадан за оказаното съдействие при провеждането на курса.  

         Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи благодари на всички, които са взели участие при провеждането на този курс, поздрави курсистите, че са отделили време за придобиване на по-дълбоки знания за ислямската религия и изрази надежда, че ще продължат развитието си по този път на науката – от една страна като започнат да работят като имами, а от друга - като продължат религиозното си образование. Той акцентира върху това, че придобитото знание е огромен ресурс и наред с енергията, намираща се в младите хора, трябва да бъде използвано пълноценно в услуга на мюсюлманската общност и обществото, оправдавайки очакванията на религиозната институция на мюсюлманите в България.

         „Самото завършване на курса в навечерието на свещения месец Рамазан носи допълнително позитивно послание за мюсюлманската общност“ - заяви още главният мюфтия. 

         В края на тържеството, след изнесена религиозна програма от курсистите, главния мюфтия лично връчи на бъдещите имами свидетелствата за завършения курс, както и грамоти за добро представяне.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.