Изявление на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по случай настъпването на нощта Берат

 

Бисмилляхиррахманиррахим

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Изказваме безкрайна благодарност към Аллах  Теаля, че ни даде възможност да се срещнем отново с нощта Берат. Нощта, в която Аллах дава опрощение и приема дуата на хората.

Берат е нощта, в която Аллах отваря „Неговата врата“  за всеки, който иска да направи тебве (покаяние), който иска да направи дуа и който иска да се доближи до Аллах  Теаля и Неговата благодат.

Нощта Берат се намира в месец Шабан,  месецът, който предхожда  Рамазан. В този месец Мухаммед (с.а.с) е говял най-много оруч.  В този месец мюсюлманите по целия свят се готвят за месец Рамазан.

Това приготовление е необходимо да започне от тази вечер – в  нощта Берат, в която Аллах  Теаля дава обещание, че ще очисти всеки, който се обърне към Него, дава обещание, че ще даде успех на всеки, който потърси успех.

Ето защо, очиствайки се от допуснатите грешки през годината да се обърнем към Аллах  Теаля и да искаме помощ от Него, да разчитаме само и единствено на Него да ни даде възможността с достойнство и чест да посрещнем месец Рамазан. 

Светът се крепи на четири неща: науката на учените, раздаването по пътя на Аллах от страна на богатите, дуата на бедните и търпението на всички хора, изпаднали в затруднено положение.

Нека Аллах приеме ибадета и дуата на всеки, който се обърне към Него и да напъти всеки заблуден,  да даде лек на всеки, който е болен, да помилва всеки, който си е заминал от този свят. Аллах Теаля да е доволен от всички вас. Есселяму алейкум ве рахметуллах.

 

д-р Мустафа Хаджи

Главен мюфтия на мюсюлманите в Република България 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.